Cukorszint-ingadozás: súlyosan veszélyezteti a beteg életét

<p>Szlovákiában a cukorbetegek száma lassan eléri a 400 000-et, s nem minden betegnek sikerül hosszú távon megőriznie a normális cukorszintet.&nbsp;</p>

A Szlovákiai Diabeto-lógiai Társaság éhgyomorra 4,0-7,2 mmol/l-t, étkezés után pedig 5,0-9,0 mmol/l-t javasol. A túl magas vagy túl alacsony érték rontja a beteg állapotát, továbbá súlyos heveny és krónikus szövődmények alakulhatnak ki.

Két lehetőség van: a vércukorszint vagy magas, vagyis hiperglikémia alakul ki, vagy túl alacsony. Ezt hipoglikémiának nevezzük.

A túl magas vércukorszint károsítja az érfalat, a kötőszövetet, és végeredményben minden szövődményt ez váltja ki: károsítja a szemet, a vesét, az idegeket, a szívet, s a rettegett diabetikus láb szindrómáért is ez a felelős.

Alacsony vércukorszintről akkor beszélünk, amikor az érték 3,3 mmol/l alá esik. Kezelés nélkül a beteg elveszítheti az eszméletét, kómába eshet, sőt meg is halhat. Az ismételt hipoglikémia az agytevékenység súlyos zavarait válthatja ki, mert a cukor az idegsejtek alapvető energiaforrása. Az összpontosító és az intellektuális képességek romlanak, emlékezetkiesés léphet fel. Az agy visszafordíthatatlan károsodása leggyakrabban romló felfogóképességben és érzékelésben, hangulatváltozásban és koordinációs zavarokban nyilvánulhat meg. A hipoglikémia súlyos orvosi és társadalmi probléma, az inzulinkezelés megszakításának leggyakoribb oka. A beteg – főleg az idősebbek – nemegyszer kórházi kezelésre szorul. A hipoglikémia szorosan összefügg a súlyos szív- és érrendszeri betegségek, az infarktus és agyi érkatasztrófa okozta halállal. A betegek egyharmada fél a hipoglikémiától, ugyancsak egyharmad tudatosan magasabb szinten tartja a vércukorszintjét, hogy elkerülje a hipoglikémiát. Emiatt nem tartja be a diétát, s a gyógyszeres kezelés sem pontos. Paradox módon a hipoglikémia az esetleges későbbi krónikus szövődmények kialakulásának kockázati tényezőjévé válik. Ezt az állapotot az alacsony szaharidfogyasztás, a rosszul kiszámított inzulinadag, a váratlan vagy túlzott fizikai aktivitás, az alkoholfogyasztás vagy a vesék működésének romlása váltja ki.

Ha lecsökken a vércukorszint, az első lépés, amit azonnal meg kell tenni, hogy gyorsan felszívódó cukrot adunk a betegnek. Ha az érték 2,8 mmol/l alá süllyed, a cukorbeteg segítség nélkül már nem tud magán segíteni, ilyenkor orvosra van szükség. A megfelelő kezelés célja nem a már kialakult állapot orvoslása, hanem kialakulásának elkerülése. Ha a vércukorszint túl magas vagy túl alacsony, az orvossal együttműködve módosítani kell az étrendet és a kezelést.

A cukorbetegség helyes kezelésének megbízható mutatója a glikolizált hemoglobin értéke, ami 3-4 hónapra visszamenőleg mutatja meg az átlagos glikémiaértéket. A glikolizált hemoglobin a cukorbetegség ellenőrzésének leghatásosabb módja. A cukorbetegek esetében optimális értéke a 6,5-7 mmol/l. Ha ilyen értéket mér az orvos, ez azt jelenti, hogy a kezelés eredményes, és kisebb a szövődmények kialakulásának kockázata. A jól megválasztott kezelés, az egészséges életmód, a rendszeres vércukorszintmérés és a helyes táplálkozás képes megakadályozni a vércukorszint kilengéseit, valamint a krónikus és akut szövődmények kifejlődését, vagy legalábbis késleltetni tudja kialakulásukat. A Szlovákiai Diabetológiai Társaság tavaly novemberben második alkalommal rendezte meg azt a három hónapos országos kampányt, amely során a csaknem 5 ezer érdeklődőnek mérték meg a cukorszintjét. A glikolizált hemoglobinszint átlagosan 7,13 volt, miközben optimálisnak a 7 alatti értéket kell tekinteni. Ezenkívül a cukorszintet is mérték, ami átlagosan 6,22 mmol/l volt – optimális az 5,5.

A glikolizált hemoglobin mérése a cukorbetegség ellenőrzésének legmegbízhatóbb módja. Egyszerű kivizsgálásról van szó: az ujjbegyből vért vesznek ugyanúgy, mint a vércukorszint mérésének esetében. A magas érték azt mutatja, hogy a beteg cukorszintje túlnyomórészt magas volt az elmúlt három hónapban, mert például megszegte a diétát vagy a kezelés szabályait. A jó eredmény növeli annak az esélyét, hogy nem alakulnak ki szövődmények. Az orvos és a beteg közös célja 7 mmol/l alá kerülni.

A kellő tájékozottság és a megelőzés a legfontosabb, s pótolhatatlan szerepet tölt be a cukorbetegek kezelésében. A novemberi kampány is megmutatta, hogy a betegek nem elég tájékozottak a glikolizált hemoglobinról és az inzulinkezelés előnyeiről.

A cukorbetegség napjainkban járványszerű méreteket ölt. Világszerte 400 millió embert érint, s hasonlóan rossz a helyzet Szlovákiában is. Csaknem minden családban van legalább egy cukorbeteg. Az orvostudomány gyógyíthatatlan betegségnek tartja, de megfelelő kezeléssel a beteg teljes értékű életet élhet, és elodázható az olyan súlyos szövődmények kialakulása, mint a diabetikus retinopátia vagy a diabetikus láb szindróma.  (kovács)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?