Mečiar és Lexa berezelt

Pozsony |

<p>Hosszú évek után először ülhettek volna egy asztalhoz a mečiari amnesztiák főszereplői. A Markíza televízió vitaműsorában azonban csak az egyik fél jelent meg. Vladimír Mečiar és Ivan Lexa megijedt, nem élt a lehetőséggel.</p>

A titkosszolgálat, élén Ivan Lexával szervezte meg Michal Kováč volt államfő fiának elrablását – állítja Fegyveres Oszkár, az SIS egykori munkatársa, az ügy koronatanúja. „Követtük ifj. Michal Kováčot, miután elhagyta a lakását. Utasításra elálltuk az utat. Láttuk, ahogyan másik két autó blokkolja Kováč útját. Rendőrségi akció felkiáltással, erőszakkal berakták őt egy autóba” – írta le az elrablást Fegyveres. Hozzátette, tudott arról, hogy rendőrségi akció készül Kováčcsal kapcsolatban, de azt nem, hogy az elrablására készülnek. Ezt követően jelentkezett a rendőrségen, hogy vallomást tegyen az államfő fiának elrablása ügyében. „Róbert Remiášsal úgy véltük, jobb, ha az emberek tudnak arról, hogy a politikai hatalom visszaélt a titkosszolgálattal” – mondta Fegyveres, aki miután vallomást tett, elhagyta az országot. Előtte azonban találkozott Michal Kováč államfővel, és elmondta neki, hogy a titkosszolgálat részt vett fia elrablásában. Fegyveres Magyarországról figyelte az eseményeket, feltételezte, hogy vallomását követően megbukik Mečiar kormánya. Állítja továbbá, hogy Róbert Remiášt az alvilág gyilkolta meg az SIS megrendelésére. „Senki másnak nem állt érdekében, hogy Robo meghaljon” – közölte. Fegyveres szerint az alvilág és az SIS különböző szolgálatokat tett egymásnak. Kétségbe vonta azt is, hogy Remiáš autókkal és droggal üzletelt volna, ezt a képet halála után próbálták kialakítani róla.

Peter Vačok, az ügyben eljáró nyomozó azt mondta, tisztában volt vele, hogy nagyon óvatosan kell eljárnia. Állítja, hogy a nyomozócsoport tanácskozásain Ján Svěchota, az SIS második embere is részt vett. „A titkosszolgálat konyhájából hét büntetőfeljelentés érkezett ellenem. Ebből egyet Vladimír Mečiar tett rágalmazásért, mert azt mondtam, hogy ebben az ügyben ő egyszerű ember” – jegyezte meg Vačok.

A műsorban való részvételt Vladimír Mečiar volt államfő és Ivan Lexa, az SIS akkori igazgatója is elutasította. Ján Cuper, Lexa ügyvédje előbb megígérte részvételét, végül azonban nem jelent meg. Cupert telefonon sem érték el. Nem kívánt a témáról beszélni ifj. Michal Kováč sem. A műsorban Róbert Remiáš anyja is megszólalt. „Róbert megmentette Oszkár életét, de ő meghalt. Megrendelésre végrehajtott politikai gyilkosság volt” – zárta Remiášová.

A mečiari amnesztiák eltörlésére vonatkozó kormány- és ellenzéki javaslatról ma tárgyalnak a parlamenti pártok képviselői. Egyelőre egyik elfogadásához sincs meg a szükséges alkotmányos többség. (ie, dennikn)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?