Az autógyárak munkaerőhiánnyal küzdenek, de a szakszervezet szerint nem kell vendégmunkás

Pozsony |

<p>Szlovákiának nincs szüksége külföldi vendégmunkásokra, tömeges behozatalukat a cégek csak azért szorgalmazzák, hogy alacsony szinten tarthassák a fizetéseket &ndash; állítja a Kovo szakszervezet.&nbsp;</p>

A munkavállalók képviselői az áldatlan helyzet ellen április végére Pozsonyba szerveznek tüntetést. Elemzések szerint viszont egyre nehezebb képzett alkalmazottat találni.

A Kovo szakszervezet szerint a cégek a politikusokra is egyre nagyobb nyomást gyakorolnak, hogy tegyék lehetővé a vendégmunkások tömeges behozatalát az országba, miközben ezzel párhuzamosan masszív médiakampányba kezdtek a lakosság meggyőzése érdekében. „Azt próbálják meg elhitetni velünk, hogy Szlovákiában nincs elegendő szakképzett munkavállaló, vagy ha mégis, akkor az lusta, és nem akar dolgozni. Az egyedüli kiút így a vendégmunkások behozatala” – mondta Jozef Balica, a Kovo elnökségi tagja, aki szerint a szakszervezetek ezt az álláspontot határozottan visszautasítják.

Azonos feltételek

A szakszervezeti vezetők Balica szerint nem utasítják el teljesen a külföldi dolgozók foglalkoztatását, csak azt kérik, hogy a külföldi alkalmazottaknak ugyanolyan feltételeket biztosítsanak, mint a hazaiaknak. Az elmúlt hetekben ugyanis több olyan hír is megjelent a hazai és a külföldi sajtóban, amelyek szerint a külföldi vendégmunkások jóval alacsonyabb fizetésért dolgoznak, mint a hazai kollégáik. A cégek így jelentős összeget takaríthatnak meg, vagyis szívesebben alkalmazzák a külföldieket. „A szlovákiai cégeknek egyre több alkalmazottra van szükségük, nő a dolgozók iránti kereslet, ami normális esetben a bérek növekedését hozná magával. Ettől azonban a szlovákiai cégek irtóznak, ezért inkább az olcsó külföldi munkaerő behozatala mellett döntöttek. Mindezt figyelembe véve, nem csoda, hogy a szlovákiai alkalmazottak fele továbbra is havi 604 eurónál kevesebbet keres, ráadásul Kelet-Szlovákiában ez az 560 eurót sem éri el” – mondta Balica.

Dolgozó szegénység

„A cégek egy jelentős része eleve nem is tervezi, hogy az elkövetkező időszakban növeli a béreket, arra számítanak ugyanis, hogy a kormány zöld utat ad a vendégmunkások tömeges behozatalának” – nyilatkozta Milan Kuruc, a Dolgozó Szegénység Polgári Társulás elnöke. Szerinte a jelenlegi munkaerőhiányt épp a szlovákiai cégek okozták, amelyek korábban is mindent megtettek azért, hogy a fizetések a lehető legalacsonyabb szinten maradjanak, emiatt pedig 300 ezer ember hagyta el az országot a magasabb nyugat-európai fizetések reményében.

Emelkedő bérek

Ennek kicsit ellentmond, hogy a Statisztikai Hivatal adatai szerint folyamatosan emelkednek a bérek minden ágazatban. Az iparban a legmagasabbak az autógyártásban, a Volkswagen pozsonyi üzemében például a bruttó átlagfizetés megközelíti az 1600 eurót. Viszont jelentős eltérés van az egyes ágazatok között, a mezőgazdaságban vagy a vendéglátóiparban 700 euró alatt van az átlagkereset. Ezt elsősorban a gépipari cégek, főleg az autógyártók érzékelik. Kedvező munkaerő-piaci helyzet a Manpower munkaerőpiaci társaság legújabb felmérése alapján is. A cégeknek egyre nagyobb gondot jelent hazai munkaerőt találni, az elkövetkező időszakban így tovább nőhet a vendégmunkások száma. A Manpower által megkérdezett 750 cégvezető 12 százaléka szerint az elkövetkező negyedévben, vagyis az áprilistól június végéig tartó időszakban újabb alkalmazottak felvételét tervezik, elbocsátásokkal a megkérdezettek alig 2 százaléka számol.

Tiltakozás

A Kovo szakszervezet április végére a külföldi munkaerő ellenőrizetlen behozatalát lehetővé tevő esetleges jogszabály-módosítások ellen Pozsonyba szervez tüntetést. „Nem utasítjuk el a vendégmunkásokat, szeretnénk felhívni azonban a figyelmet arra, hogy a hazai alkalmazottak tovább már nem hajlandók a jelenlegihez hasonló fizetésekért dolgozni” – mondta Ján Šlauka, a Kovo szakszervezet elnökségi tagja. (TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?