Tízen sérültek meg az Etna kitörése miatt

Róma |

<p>Tíz személy szenvedett könnyebb sérülést az Etna szicíliai vulkánon a feltörő láva miatt - jelentette az olasz katasztrófavédelem csütörtökön.</p>

Az Etna február végén tört ki, és azóta szünet nélküli a lávafolyam a vulkán déli lejtőjén. Ennek látványát akarták közelről látni a turistacsoport tagjai, akik vezetővel kapaszkodtak fel 2700 méteres magasságig. 

A közelükben folyó forró láva azonban a vulkáni hegyet takaró hóréteggel találkozott, és ennek hatása robbanásszerű volt. A lávatömeg apró és tüzes kövekre tört, amelyek minden irányba lövedékszerűen szétrepültek. Tíz személy sérült meg a fején és végtagjain, hetet kellett kórházba szállítani.  A sérültek között volt Rebecca Morelle, a BBC brit televízió tudósítója, aki Twitter-fiókján számolt be a történtekről, hangsúlyozva, hogy ez az az élmény, amelyet reményei szerint soha többé nem él át. Operatőrének kabátját a lávakövek valósággal kilyukasztották és szétolvasztották.  

Szakértők szerint az égő láva és a fagyos hó találkozásakor bekövetkező robbanás gyakori jelenség, de jobb nem a közelében lenni. 

Ez volt az utóbbi több harminc év legsúlyosabb balesete. Utoljára 1979-ben a feltörő láva miatt kilenc személy veszítette életét és 23 megsebesült. 

A heves kitörés miatt péntek reggelig korlátozták a közeli Catania város repülőtéri forgalmát. Az Etna működésétől függ, hogy pénteken tovább tart-e a korlátozás, amely miatt óránként csak öt járatot fogadnak.   

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?