Egyre könnyebb lesz új állást találni

Pozsony |

<p>Hat éve nem volt olyan kedvező a munkapiaci helyzet Szlovákiában az álláskeresők számára, mint manapság &ndash; derül ki az amerikai Manpower munkaerőpiaci társaság legújabb felméréséből. A cégeknek egyre nagyobb gondot jelent hazai munkaerőt találni, az elkövetkező időszakban így tovább nőhet a vendégmunkások száma.&nbsp;</p>

A Manpower által megkérdezett 750 cégvezető 12 százaléka szerint az elkövetkező negyedévben, vagyis az áprilistól június végéig tartó időszakban újabb alkalmazottak felvételét tervezik, elbocsátásokkal a megkérdezettek alig 2 százaléka számol. 

Történelmi rekord 

„A munkapiaci helyzet szempontjából ilyen jó negyedévre a szlovákiai felméréseink kezdete, 2011 óta nem volt példa” – nyilatkozta Jaroslava Rezlerová, a Manpower regionális vezérigazgatója, aki szerint azonban a tegnap közzétett elemzésükből is kiderül, hogy az egyes ágazatok között jelentős különbségek vannak. Ami újdonság, hogy ezúttal a Manpower által vizsgált összes ágazatban nagyobb az új alkalmazottak felvételéttervezőcégekarányaaz elbocsátásokat fontolgatókénál. Az elkövetkező hónapokban a feldolgozóiparban lehet majd a legkönnyebben munkát találni, ebben az ágazatban 18 százalékponttal haladja meg az új munkaerő felvételét tervező cégek aránya azokét, amelyek elbocsátásokat jeleztek, míg a sor végén kullogó energiaiparban csupán 2 százalékpontos a különbség. Rezlerová szerint az elkövetkező hónapokban jóval könnyebben találhatunk majd munkát a pénzügyi szektorban, a szolgáltatásokban és a kereskedelemben is. 
Látványos különbségek vannak a cégek nagyságát és az egyes régiókat tekintve is. Míg a nagy, több mint 250 alkalmazottat foglalkoztató cégek 25 százaléka tervezi azt, hogy az idei második negyedévben új alkalmazottakat vesz fel, a közepes (50–250 alkalmazott) cégek esetében ez az arány 11, a tíznél kevesebb alkalmazottat foglalkoztatók esetében pedig csupán 7 százalék. 

Pozsony az élen 

Ami a regionális lebontást illeti, a legjobb helyzetre ezúttal is a Pozsonyban és Pozsony környékén élők számíthatnak, ahol 12 százalékponttal haladja meg az új munkaerő felvételét tervező cégek aránya azokét, amelyek elbocsátásokat jeleztek. Ugyanez ezúttal Kelet-, Nyugat- és Közép-Szlovákiában is 9 százalékpont. „Egyre több a beruházás a nagyobb munkanélküliséggel küszködő Besztercebánya megyében is, ahol a cégek bővítik a gyártásukat és új alkalmazottakat keresnek. Reméljük, hogy ennek köszönhetően az elkövetkező időszakban ebben a megyében is csökken az állástalanok száma” – tette hozzá Jiří Halbrštát, a Manpower regionális marketingmenedzsere. 

Szlovák munkapiac 

u A cégvezetők 12%-a szerint az elkövetkező negyedévben újabb alkalmazottak felvételét tervezik, elbocsátásokkal a megkérdezettek alig 2 százaléka számol. u Az összes ágazatban nagyobb az új alkalmazottak felvételét tervező cégek aránya az elbocsátásokat fontolgatókénál. u A több mint 250 alkalmazottat foglalkoztató cégek 25%a tervezi azt, hogy új dolgozókat vesz fel. (mi, TASR, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?