Menesztenék az iskolaigazgatót Gútán

Gúta |

<p>Iskolát vonnak össze, aztán mégsem. Újabb gútai fordulat: leváltják az igazgatónőt.</p>

Horváth Árpád polgármester valószínűleg visszahívja a II. Rákóczi Ferenc Alapiskola igazgatói posztjáról Bagita Juditot. Az igazgatónőtől a napokban megvonta a bizalmat az iskolatanács, a szülői szövetség, menesztését szorgalmazta három önkormányzati képviselő és a tanári kar egy része, hétfőn pedig már a képviselő-testület is a leváltását indítványozta. Bagita Judit mandátuma egy év múlva járna le. Az igazgatónő péntek óta betegállományban van. Január 30-án a képviselő-testület határozatot hozott a Corvin Mátyás és a II. Rákóczi Ferenc AI összevonásáról, ám a polgármester később megvétózta a döntést.

Január 30-án a testület – egy szakbizottság által a gútai iskolaügy helyzetét taglaló jelentés és az abban foglalt ajánlások alapján – határozatot hozott a két városi magyar alapiskola összevonásáról.

Az előzmények

Bagita Judit, aki eleinte ellenezte a lépést, később egyetértett vele. A városban másnap petíció indult az összevonás ellen (eddig közel 2500 aláírás gyűlt össze), a polgármester pedig megvétózta a döntést. Ezzel azonban nem nyugodtak le a kedélyek. Az iskola-összevonást kezdetektől ellenző három független képviselő – Németh Iveta, Angyal Béla és Ferencz László – széles körű ellenőrzés elrendelését kérte a polgármestertől a Rákócziban, levélben fordult a polgármesterhez a tanárok egy része, akik szakmai és egyéb kifogásokat fogalmaztak meg az igazgatónővel szemben, kilátásba helyezve a sztrájkot is, állást foglalt az iskolatanács és a szülői szövetség is.

Helyreállítanák a hírnevét

Hétfőn – közvetlenül az önkormányzati ülés előtt – közös sajtótájékoztatót tartott Németh Iveta, Angyal Béla képviselő, Marosi Piroska, a Rákóczi igazgatóhelyettese, Kertai Kristián, a petíciós bizottság elnöke, valamint Vörös Attila, rákóczis szülő. Meglátásuk szerint a Rákócziban az egyre csökkenő gyereklétszám oka elsősorban az igazgató személyében, tevékenységében keresendő. Vörös Attila kérdésünkre kifejtette: több szülő jelezte, ha marad a jelenlegi igazgató, nem ebbe az iskolába íratja gyerekét. A közelgő beiratkozások előtt a legsürgősebb feladatnak a Rákóczi jó hírnevének helyreállítását tartják. Kisfilmet szeretnének készíteni jelenlegi és volt diákok, tanárok bevonásával, személyes kampányt folytatnak, valamint plakátokat, szórólapokat is kihelyeznek. Igaz, ezeken a Corvin és a Rákóczi iskola fotói által keretezve az „Őrizzük meg iskoláinkat” felirat szerepel, vagyis mindkét városi magyar iskolát népszerűsíteni akarják.

Lekódolt számítógép

A sajtótájékoztatón Marosi Piroska elmondta: Bagita Judit úgy ment el betegállományba, hogy lekódolta az iskola számítógépét. A helyettes már egy hete nem fért hozzá a hivatalos levelezéshez, pedig több versenyre is elektronikusan kellene bejelentkezni, és az igazgató leblokkolta az iskola honlapját is. „Pénteken kihívtam egy számítógépes céget, a szakemberek azt állították, ilyen tönkretett géppel még nem volt dolguk, nem tudni, meg lehet-e egyáltalán javítani – mutatott rá Marosi Piroska. – Szombaton az elektronikus posta jelszavát a lányomnak sikerült feltörnie, így jutottam hozzá az iskola működéséhez nélkülözhetetlen hivatalos levelezéshez.” A tervezett sztrájkkal kapcsolatban elmondta, a járási szakszervezeti vezető útmutatása szerint az igazgató leváltására nem lehet sztrájkot hirdetni, az törvénytelen lett volna, ezért ettől eltekintenek. A helyettes hozzátette még, feszült a helyzet az iskolában, de a tanári kar együttműködik.

Közpénzek elherdálása

Szó esett arról az iskola és a Katona ügyvédi iroda közötti szerződésről is, amely kizárólag munkajogi kérdésekre irányult. Angyal Béla tájékoztatása szerint Bagita Judit az elmúlt két évben 6000 eurót költött jogi tanácsadásra, pedig a törvényből adódóan az iskoláknak a fenntartó nyújt jogi segítséget. „Az erre fordított összeget a közpénzek elherdálásának kell tekinteni” – fogalmazott Angyal Béla. Újságírói kérdésre, miszerint le lehet-e váltani a betegállományban lévő igazgatót, a jogász-közgazdász végzettségű Németh Iveta elmondta: az ide vonatkozó közigazgatási eljárás szerint a polgármesteri végzést – amelynek tartalmaznia kell a visszahívás indoklását – el kell juttatni az érintetthez. Ha nem veszi át, a végzés akkor is életbe lép, mégpedig azzal a nappal, amikor megpróbálták neki kikézbesíteni.

Tisztességtelen eljárás

„Értetlenül állok a vádak előtt” – nyilatkozta lapunknak Bagita Judit, aki pénteken idegkimerültség miatt került betegállományba. Állítása szerint nem igaz, hogy helyettese nem jutott be saját irodájába és nem juthatott hozzá a hivatali levelezéshez. „A legtöbb dologról csak a sajtóból értesülök, a szülői szövetség gyűlésére nem hívtak meg, a testületben is meghallgatásom nélkül történt meg a bizalmatlansági szavazás. Nem értek egyet ezzel a módszerrel, úgy érzem, sérült a tisztességes eljáráshoz való jogom” – tette hozzá.

Az alapprobléma marad

A testületi ülésen ugyancsak téma volt a Rákócziban kialakult helyzet. Horváth Árpád röviden beszámolt az elmúlt hetek történéseiről, mint mondta, két ellenőrzés is zajlott az iskolában, az egyik a főellenőr által végzett tervezett ellenőrzés volt, a másikat az ő megbízásából két hivatali dolgozó végezte. Még egyik sem zárult le, az igazgatónőnek ugyanis joga van hozzászólni a feltárt hiányosságokhoz. A polgármester kijelentette, bár ő tulajdonképpen már eldöntötte, mit tesz az ügyében, mégis arra kérte a képviselőket, titkos szavazáson nyilvánítsák ki, bíznak-e még az igazgatóban. Németh Iveta teljesen feleslegesnek tartott egy ilyen szavazást, aminek semmilyen jogi alapja és következménye nincs, hiszen az igazgató leváltása kizárólag a polgármester mint munkáltató hatásköre. Ezért két társával, Angyal Bélával és Ferencz Lászlóval együtt kivonultak a teremből. A szavazáson részt vett 14 képviselő egyhangúlag megvonta a bizalmat Bagita Judittól. Bár többen megjegyezték, az igazgató visszahívása nem oldja meg az alapproblémát, azt, hogy kevés a gyerek, az elkövetkező években 100 alatt lesz az iskolaköteles gyerekek száma, és négy iskola osztozik rajtuk.

Még a héten ismét összeül a Rákóczi iskolatanácsa, ahol várhatóan javaslat születik az igazgatónő visszahívására. Ennek alapján léphet a polgármester.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?