Magyar Örökség Díjat kap a Selye Gimnázium

<p>Magyar nyelvű oktató-nevelő munkásságáért Magyar Örökség Díjat kap a Selye János Gimnázium, az ünnepélyes díjátadásra Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia székházában kerül sor, március 25-én.</p>

„Nagy megtiszteltetés számunkra ez a díj, nemcsak az iskolában zajló jelenlegi munkának, hanem az intézmény 1649-es fennállása óta végzett munkának az elismerése. Büszkén vállaljuk a jezsuita és a bencés örökséget, arra is büszkék vagyunk, hogy 1950-ben elsőként itt indult újra a magyar nyelvű gimnáziumi oktatás Csehszlovákiában – mondta Andruskó Imre igazgató. – Akár mottóként is szolgálhatnak Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát szavai, aki egyik komáromi látogatásakor azt mondta: egy iskola nem a falaiban, hanem a tanítványaiban és nevelőiben hordozza erejét. Ennek próbálunk megfelelni nap mint nap.” Az igazgató köszönetét fejezte ki az iskola jelenlegi és volt tanárainak, diákjainak, hogy munkájukkal, tehetségükkel hozzájárultak az iskola sikereihez, valamint a szülőknek, akik bíznak az iskolában, és rábízzák gyerekeiket.

A Magyar Örökség Díjat 1995-től évente négy alkalommal ítélik oda, az utóbbi időben alkalmanként 7-7 magánszemélynek, intézménynek, szervezetnek, illetve alkotásnak, teljesítménynek. Azoknak, akik tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport, tudomány, a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez. A jelöltekre bárki tehet javaslatot, a Selye Gimnáziumot Oláhné Domonkos Ilona (az Oláh család 2013-ban szintén megkapta a díjat), az iskola egykori tanára terjesztette fel, az elbíráláshoz szükséges anyagot pedig Kustyán Ilona dolgozta ki. Szlovákiában eddig két intézmény, a Thália Színház (2013) és a Kassai Magyar Ipariskola (2016), valamint több magánszemély kapta meg az elismerést.

A március 25-i díjátadó ünnepségen fellép az iskola énekkara és hangszeres kamaraegyüttese Stirber Lajos vezetésével, és szavalat is elhangzik, stílusosan a gimnázium egykori diákjának, Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költőnek a verse. (vkm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?