Ahol egy izraeli és egy palesztin párnacsatát vív

<p>Már fogadja vendégeit az a betlehemi szálloda, amely egy hete azzal reklámozza magát, hogy a &bdquo;világ legrosszabb kilátású&rdquo; hotelszobáit kínálja.</p>

Bent azonban annál különösebb. Nem csoda, hiszen Banksy, a titokzatos brit utcaművész és aktivista létesítette. Saját állításaként egyszerre üzleti vállalkozásként, műalkotásként és politikai állásfoglalásként hozta létre a ciszjordániai városban levő tízszobás vendégházat. Az egykori lakóházból kialakított The Walled Off Hotel ablakai a palesztin területeket Izraeltől elválasztó komor betonfalra néznek, és elnevezése is politikai töltetű, arra utal, hogy a szállodát – miként Ciszjordániát is – fal vágja el a külvilágtól.  A világhírű utcaművész palesztin területeken készült legújabb alkotását a múlt héten mutatták be a sajtó képviselőinek, akik bejárhatták a házat, a szobákat, a múzeumot, és valóságos kalandként élhették meg a bemutatót. Közben arról is tájékoztatták őket, hogy az intézmény mától igazi vendégházként fog működni, tíz szobáját 30 dollártól kezdődő áron adják ki, és az interneten is lehet helyet foglalni. A Banksy által a világ legrosszabbjának nevezett kilátásért bőven kárpótolhatja az arra fogékonyakat, hogy a hotel termei tele vannak az ismeretlen személyazonosságú képzőművész alkotásaival, graffitijaival. Az AP hírügynökség szerint a legérdekesebb szoba a 3-as, „Banksy szobája”, amelynek falán a nagy és kényelmes fran­ciaágy felett egy izraeli és egy palesztin vív látványos párnacsatát. Az étterem falára egy csomó videokamerát, csúzlit és kalapácsot választott, egy giccses festményt rácsok közé zárt, egy további megdöbbentő alkotáson pedig Jézust lézerrel veszi célba egy mesterlövész. A 14 hónapig tartó átalakítás során létrehoztak egy múzeumi részt is, amelyben többek között a Balfur-nyilatkozatot író Arthur James Balfur alakjával is találkozhatunk. A Balfur-nyilatkozat tulajdonképpen egy levél, amelyben a britek támogatják a cionistákat egy zsidó „nemzeti otthon” létrehozásában Palesztinában, azzal a kikötéssel, hogy ez nem jár együtt a területen élő más népek önrendelkezési jogainak csorbulásával. A legnagyobb titokban alkotó Banksy már több graffitival jelentkezett a palesztin területeken, a betonfalat is már többször „összefirkálta”. Új projektjével a művész a párbeszédet akarja előmozdítani, főleg fiatal izraeli turistákat vár a különös vendégházba, ahol bemutatkozási lehetőséget akar kínálni olyan palesztin művészeknek, akik az izraeli embargó miatt nehezen jutnak el nemzetközi kiállításokra.  Banksy szatirikus társadalomkritikai graffitijai elsőként a nagy-britanniai Bristol házfalain tűntek fel, majd megjelentek Londonban is, később pedig szerte a nagyvilágban. Egyes alkotásai árverésekre kerülnek, egyik művéért 1,8 millió fontot fizettek. (MTI, ug)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?