Akár Opeleket is gyárthatnának nálunk

Pozsony/Párizs |

<p>Hivatalosan is bejelentették tegnap, hogy a francia PSA Peugeot Citroën konszern megvásárolja a veszteséges Opel autógyárat. Nem kizárt, hogy az üzlet Szlovákiára is hatással lehet, hiszen elképzelhető, hogy a konszernen belül minimum egy Opel modell gyártását áthelyezik a nagyszombati PSA Peugeot Citroën gyárba.</p>

A General Motors (GM) amerikai autógyártó 2,2 milliárd euróért (2,33 milliárd dollárért) adja el a veszteséges Opelt a PSA francia konszernnek – jelentette be a két vállalat hétfőn hivatalos közleményben. A megállapodás értelmében a PSA-csoport (Peugeot, Citroënt és a prémiumkategóriás DS modellcsalád) tulajdonába kerül az Opel és a brit testvérmárka, a Vauxhall, aminek eredményeként Európa második legnagyobb autógyártó birodalma jön létre 2017-ben.

Az újonnan alakuló konszern 16 százalékos piaci részesedéssel lesz a második legnagyobb autógyártó Európában, megelőzve francia riválisát, a Renault-csoportot. Ám még ezzel sem fogja veszélyeztetni a piacvezető Volkswagen konszernt, melynek piaci részesedése 24 százalék körül mozog.

Új munkalehetőség

Bár valószínű, hogy az Opel németországi és nagy-britanniai gyárait nem fogják elkerülni az elbocsátások, Szlovákiának az új konszern megalakulásából még előnye is származhatna. Nem kizárt ugyanis, hogy a gyártási folyamatok átszervezése után a PSA-csoporthoz tartozó nagyszombati Peugeot Citroën gyár átvehetné egy vagy több Opel modell gyártását.

A francia autógyár tavaly 315 ezer gépkocsit gyártott Szlovákiában, a nagyszombati gyárban készül a Peugeot 208, a Citroën C3 – melynek gyártása csak tavaly ősszel indult be – és a Citroën C3 Picasso. Az utóbbi kivételével a B szegmensbe tartozó, tehát kis csalási autókról van szó, épp ezekre szakosodik a nagyszombati konszern. Ezért nagy valószínűséggel ilyen Opel modellek, például a Corsa gyártását tolhatnák át Szlovákiába. Ráadásul nem kizárt, hogy a C3 Piacasso gyártását áthelyezik a spanyolországi Zaragozába – lapértesülések szerint ez már hónapok óta téma a PSA-nál.

A nagyszombati vállalat szóvivője, Peter Švec elmondása szerint jelenleg még túl korai arról beszélni, milyen hatással lehet a konszern létrejötte a szlovákiai gyártásra. „A nagyszombati gyár gyártási programjának ez új lehetőségeket jelent. Az egész projektre még viszont részletes elemzés vár” – nyilatkozta a szóvivő. A gyártási folyamat átszervezéséről egy-két éven belül derülhetnek ki pontosabb információk. Nagy a valószínűsége annak is, hogy költségmegtakarítás címén ugyanazon alkatrészeket vagy elemeket fogják használni a konszernhez tartozó modellek gyártásánál.

A PSA tavaly hárommillió autót gyártott, az Opel kétharmaddal kevesebbet, együtt viszont kétharmaddal többet akarnak piacra dobni, tehát a jövőben körülbelül ötmillió autó gördülhetne le az új vállalat futószalagjairól. A remények szerint az Opel/Vauxhall gyártása 2020-ra lehetne nyereséges.

Költségmegtakarítás

Carlos Tavares, a PSA elnöke a tegnap kiadott közleményben meggyőződését fejezte ki, hogy az Opel/Vauxhall megvásárlásával jelentős gazdasági megtakarítást lehet elérni, a költségeket 2026-ra akár évi 1,7 milliárd euróval csökkenthetik a kutatásfejlesztés, a gyártás és a beszerzés területén felszabaduló szinergiák. A GM hosszabb ideje tárgyal a PSA-val európai érdekeltségének eladásáról, de csak február közepén szivárogtak ki az első hírek a tervezett ügyletről – emlékeztetett az MTI hírügynökség.

Az eddigi bejelentések szerint a PSA az Opel új tulajdonosaként minimum Németországban nem változtat a munkahelyek számán, és a már bejelentett beruházások, fejlesztések folytatására is garanciát vállalt.

Az 1862-ben alapított Opelnek hét európai országban vannak gyárai, kutatásfejlesztési, illetve tesztközpontjai.

A nyugat-magyarországi Szentgotthárdon működő, motorokat gyártó üzemében mintegy 1200 embert foglalkoztat. A több mint 35 ezer munkatárssal dolgozó autógyártó társaság 1931 óta áll a GM 100 százalékos tulajdonában, és 1999 óta veszteséges.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?