Életfogytiglan halálos közúti balesetért

Berlin |

<p>Németországban évről évre nagyobb gondot jelentenek az illegális autóversenyek. Egy berlini bíróság múlt héten szigorú ítéletet hozott két fiatal sofőr esetében, akik egy éjszakai száguldozás során egy ember életét követelő közúti balesetet okoztak. Emberölésért mindketten életfogytiglani szabadságvesztést kaptak.</p>

Az illegális autóversenyeket az emberek többsége csak filmekből ismeri, viszont Európa számos városában rendszeresen rendeznek ilyen törvénytelen futamokat. Ez a versengés rendkívül kockázatos, a résztvevők nemcsak saját, hanem mások életét is veszélyeztetik. Egy ilyen verseny vezetett Berlinben tragédiához január 31-én éjszaka. Az ütközés egy nyugdíjas férfi életébe került. A két fiatal sofőrt a bíróság néhány hetes tárgyalást követően életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte. A hatóságok abban bíznak, hogy a szigorú ítéletnek köszönhetően sikerül visszaszorítani az illegális versenyek számát, közben a vonatkozó törvények szigorítása is téma lett Németországban.

Gyilkos ámokfutás

A hatóságok és a német sajtó szerint a két elitélt, Marvin N. (25) és Hamdi H. (28) egy bárban egyeztek meg azon, hogy illegális gyorsasági versenyen fogják felmérni képességeiket a volán mögött. A Mercedes AMG CLA 145 és az Audi A6 gépkocsival 40 perccel éjfél után álltak egy be egy kereszteződés piros lámpájára. Miután a fényjelző zöldre váltott, elindult a futam. A városban átlagban 120 km/órás sebességgel száguldottak, 14 kereszteződésen hajtottak végig úgy, hogy szinte mindegyiken piros világított.

A tragédia egy egyenes útszakaszon történt, a sofőrök egyike 180 km/órás sebességgel hajtott, amikor egy mellékútról személygépkocsijával kitért elé a nyugdíjas férfi. Az ámokfutó már nem tudta elkerülni az ütközést, és teljes sebességgel belehajtott. A nyugdíjas autója 70 méterrel az ütközéstől állt csak meg, a helyszínre érkező mentők már nem tudták megmenteni az életét. A fiatal ámokfutó Mercedes gépkocsijában ugyan sérülésekkel, ám túlélte a balesetet.

A bíróság február végén hozta meg az ítéletet. Közveszélyeztetésért, emberölésért és a közúti forgalom résztvevőinek veszélyeztetéséért mindkét férfitól életfogytiglanra elkobozta a jogosítványt, s életük végéig rács mögé küldte a tetteseket. A bíróság szerint az elítéltek tudták, mit kockáztatnak s annak tudatában ültek volán mögé, hogy egy esetleges baleset során bárkit megölhetnek. Gyilkos fegyverként ebben az esetben a gépjárművet határozta meg a bíróság, melyet a magas sebesség miatt nem tudtak biztonságosan vezetni. Az ítélet szerint sokkal nagyobb tragédia is történhetett volna, ugyanis azokon az utcákon, amelyeken végigszáguldottak, éjszaka is számos autó és gyalogos közlekedik.

Az ítélet viszont még nem jogerős, a férfiak védőügyvédjei ugyanis megfellebbezték a döntést. Védenceiknek a nem szándékos emberölésért kétéves feltételes szabadságvesztést javasolnak.

Szigorítást javasolnak

Az eset kapcsán, amely jelentős teret kapott a német sajtóban, ismét felélénkült a vita az illegális autóversenyeken való részvételért járó bírságok szigorításáról. Nem a január végi az egyetlen, amely Németországban súlyos sérülésekhez vagy halálesetekhez vezetett.

Tavaly két szövetségi tagállam a büntetések szigorításán kívül azt követelte, hogy az illegális autóversenyek szervezése, illetve az ilyen futamokon való részvétel legyen bűncselekmény; jelenleg csak pénzbírsággal büntethető kihágásnak számít. A bíróság idén februárban ezért nem az illegális autóverseny szervezéséért vagy a versenyen való részvételért, hanem emberölésért ítélte el a férfiakat.

A javaslat szerint az illegális versenyek résztvevőitől automatikusan elkoboznák a gépkocsikat is – erre jelenleg a német jogrend nem ad lehetőséget. Ráadásul, nemcsak a résztvevők saját autóit, hanem a kölcsönzött gépkocsikat is elkoboznák, függetlenül attól, hogy az, aki kölcsönadta az autót tudott-e a sofőr szándékáról, vagy sem.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?