Dostálék ismét megpróbálják eltörölni az állampolgársági „ellentörvényt”

Pozsony |

<p>Újra nekifut a Fico-féle állampolgársági törvény eltörlésének Ondrej Dostál, az SaS-frakció képviselője. Dostál több párttársával és két független képviselővel a márciusi parlamenti ülésre nyújtja be javaslatát, mely visszaállítaná a 2010 előtti állapotot. A Híd szerint az ellenzék csak politikai pontokra hajt.</p>

A szlovák állampolgársági „ellentörvény” már csaknem hét éve van hatályban. Robert Fico első kormánya hozta meg válaszul arra, hogy Magyarország egyszerűsített honosítási eljárást vezetett be a határon túli magyarok számára. A törvény kimondja, ha egy szlovák állampolgár más ország állampolgárságáért folyamodik, automatikusan elveszti a szlovákot. Az ellentörvényt azóta nem sikerült eltörölni, sem megváltoztatni, még a Radičová-kormány idejében sem, melynek ez egyik kiemelt célja volt. Azóta 1707-en veszítették el szlovák állampolgárságukat, a legtöbben, 448-an a cseh állampolgárságot vették fel helyette, ezt a német (412), az osztrák (242) és a brit (159) követi. Azt, hogy a törvény teljesen mellélőtt, az is bizonyítja, hogy a magyar felvétele miatt csak 88-an vesztették el szlovák állampolgárságukat.

Az Ondrej Dostál vezette képviselői csoport a módosítással azt akarja elérni, hogy visszatérjünk a 2010 előtti gyakorlathoz, amikor a szlovák állampolgárság elvesztésének egyetlen módja az volt, ha önként lemondtak róla. A csoport szerint a javaslat rendszerszerűen orvosolná a problémát, és a Fico-féle törvény miatt elveszített állampolgárságukat is visszakaphatnák az érintettek. A képviselők szerint a módosításnak aktuális kontextusa is van, ugyanis a brexit miatt az Egyesült Királyságban élő sok szlovák állampolgárnak kell elgondolkodnia azon, feláldozza-e szlovák állampolgárságát a britért és az ott kiépített egzisztenciájáért. 2015-ben a statisztikák szerint 85 ezer szlovák állampolgár élt a szigetországban.

Gál Gábor, a Híd frakcióvezetője politikai marketingnek, magamutogatásnak tartja a javaslatot. Az ellenzéki képviselők ugyanis nem tárgyaltak a javaslatról a kormánypártokkal. „Ahhoz, hogy változtatni tudjunk a törvényen, széles körű összefogásra van szükség” – mondta lapunknak. Gál is úgy gondolja azonban, hogy a legjobb az lenne, ha visszatérnénk a 2010 előtti szabályozáshoz. „Ez a törvény egyáltalán nem érte el a célját. Felesleges volt” – tette hozzá. Arra azonban nem tudott válaszolni, végül mikor változhat meg a törvény. „Tény, hogy a koalíciós partnereink erre most nem hajlandók. Tárgyalások folynak, köztes megoldásokba ők is belemennének, de nekünk tényleg az volna a célunk, hogy visszatérjünk a 2010 előtti állapothoz. Ez pedig nem megy egyik napról a másikra, mindennek megvan a maga ideje” – mondta Gál.

Dostálék tavaly áprilisban is beterjesztették ezt a javaslatot, akkor mindössze 27 képviselő támogatta, a Híd képviselői nem szavaztak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?