Egy szuperhős búcsúja

<p>Nehezen hittem, hogy készülhet még komoly, a kliséket semmibe vevő szuperhősmozi, amelyben nem azon van a hangsúly, hány házat sikerül lerombolni a játékidő alatt.</p>

Nos, a Logan úgy múlja felül az összes várakozást, hogy közben érzékenyen, kellő drámaisággal búcsúztatja el Rozsomákot, vagyis Farkast.

James Mangold rendezése nem kertel, és már az első percekben tudatja: amit látni fogunk, az nem klasszikus képregény-adaptáció, hanem vérbeli akciódráma. 2029-ben járunk, az amerikai–mexikói határ közelében, ahol a sofőrként ténykedő Rozsomák már nem az a szuperhős, akit az X-Men-mozik során megismerhettünk. Haja őszes, szakálla rendetlen, s nem a világ megmentése foglalkoztatja. Egészen addig, ameddig nem jön egy kislány, Laura, akiben a mutánsok jegyei mutatkoznak, és segítségre szorul. Aztán jöhet a menekülés, jöhetnek a kiborgok, illetve egy macs-ka-egér játék a sivatagban.

Mindez viszont még nem lenne érdekes, ha a Logan nem volna annyira emberi. Minden akciójelenetéről süt, hogy itt nem már nem egy hallhatatlan férfi vívja a csatáját, Rozsomák esendő figura, akinek véres keze a halált anticipálja. Ennek ellenére az akcióval teli pillanatok bámulatosak, a sivatagi harcok a Mad Max legjobb momentumait idézik, közben pedig érezni, hogy a vég nem lehet boldog, hiszen ez mégiscsak egy epilógus. Amely nem véletlenül korhatáros: úgy hullanak a végtagok, úgy fröcsög a vér, ahogy eddig egy X-Men-film-ben sem. Persze, nincs ebben öncél: minden erőszakos pillanat csak azt mutatja, Rozsomák (Hugh Jackman élete legjobb alakítását nyújtja a kiöregedett hős szerepében) utoljára nekilendül és teljes erőből küzd.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"267910","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

A Logan pedig fájdalomról, elmúlásról beszél mindeközben, majdnem úgy, ahogy Christopher Nolan remek Batman-trilógiája tette. Bár utóbbi szintjéig mégsem ér fel a mozi, mert a végére eléggé leül a cselekmény, kissé már sok lesz a drámából. Mégis, Rozsomák búcsúját nehezen fogjuk feledni, és ez egy szuperhősmozi esetében manapság hatalmas szó.

Gera Márton

Logan – Farkas (Logan). Amerikai akciófilm, 2017, 137 perc. Rendezte: James Mangold. Szereplők: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Dafne Keen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?