Nagylelkűséget ígérnek a britek

Pozsony |

<p>Nagy-Britannia legkorábban két év múlva, az Európai Unióból (EU) való kilépés napjától fogja csak korlátozni a munkaerő szabad áramlását &ndash; derült ki David Davis, a szigetország EU-ból való kilépéséért felelős miniszterének pozsonyi látogatása során.</p>

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy 2019-ig maradnának a jelenlegi feltételek a nagy-britanniai munkavállalásban. Davis Robert Fico kormányfővel folytatott tárgyalása során kijelentette, azt szeretné, ha a Nagy-Britanniában dolgozó szlovák állampolgárokra az unióból való kilépés után is ugyanolyan feltételek vonatkoznának, mint jelenleg. 

Március végéig valóban aktiválja Nagy-Britannia a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, amely szabályozza és elindítja a szigetország kilépését az Európai Unióból (EU) – közölte az EU-ból való távozásért, a brexitért felelős brit miniszter, David Davis Pozsonyban, a Robert Fico kormányfővel való találkozó után.

Fico és Davis tárgyalása után sem derült ki túl sok konkrétum arról, mi változik a Nagy-Britanniában dolgozó uniós állampolgárok számára a brexitet követően. Csupán azokat, a hét elején megjelenő információkat cáfolta Pozsonyban a brit miniszter, melyek szerint London a kilépésről szóló tárgyalások megkezdése után azonnal korlátozza a munkaerő szabad mozgását. „Úgy látom, nemcsak nálunk, hanem Szlovákiában is vannak olyan újságírók, akik bármit kitalálnak, ha néha egy üres fél oldalt kell megtölteniük” – kommentálta az információkat Davis.

A Daily Telegraph tájékoztatott a héten arról – az információt később több szlovák lap is átvette –, hogy a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását követően a Nagy-Britanniába érkező uniós állampolgárok többé nem kapnak jogot arra, hogy tartósan ott tartózkodjanak. Davis szerint ez nem lesz így, a munkaerő szabad mozgását csak a végleges kilépés napján, két év múlva fogják korlátozni.

Nagylelkűség kérdése

Fico szerint nyilvánvaló, hogy miután London kilép az unióból, korlátozzák a munkaerő szabad mozgását. „Ezen nem kell csodálkozni, hiszen ez a brexit egyik velejárója, anélkül nem lenne értelme az EU-ból való kilépésnek. Azt, hogy milyen korlátozások lesznek érvényesek, egyelőre nem tudni” – fűzte hozzá a miniszterelnök.

Fico ugyanakkor hangsúlyozta, elfogadhatatlannak tartaná, ha a Britanniában jelenleg élő és dolgozó állampolgárokat negatívan érintené a brexit. „Egyikünk sem diplomata, ezért egy kicsit élesebb hangon is beszélgettünk. Sajnos nem tudtam meg részleteket, ám a miniszter biztosított, hogy azokkal szemben, akik már Nagy-Britanniában élnek, nagylelkűek lesznek. Ez a szó bármit takarhat, az ördög pedig mindig a részletekben rejlik. Figyelni fogjuk, miként teljesítik ezt a nagylelkűséget” – fűzte hozzá Fico.

Davis pontosította, a nagylelkűségen azt értette, hogy szeretné, ha a Britanniában élő szlovákokra vonatkozó feltételek többsége ugyanolyan maradna, mint amilyen most. „Nemcsak én, hanem Theresa May miniszterelnök is megkezdte a tárgyalásokat arról, hogy Nagy-Britannia állampolgárai az EU-ban ugyanolyan feltételekkel éljenek a brexit után, mint jelenleg. Ennek fordítva is érvényesnek kell lennie, ezt értettem a nagylelkűségen” – állítja Davis.

Nem fájhat csak nekünk

Fico szerint Szlovákia nem folytat külön tárgyalásokat Londonnal a brexitről. Az unió 27 tagállama közösen fog tárgyalni a kilépés feltételeiről. „Nagyon fontos, hogy az EU és Nagy-Britannia közti tárgyalások ne azzal végződjenek, hogy a kilépésből Londonnak csak előnye, az uniónak pedig csak hátránya származik. Ez hasonló népszavazások kiírására buzdíthatna más tagállamokat” – mondta a kormányfő.

Davis később Miroslav Lajčák külügyminiszterrel is találkozott; mindketten egyetértettek abban, hogy Szlovákia a brexit után Nagy-Britannia fontos politikai és gazdasági partnere marad. „Remélem, a kilépésről szóló tárgyalások konstruktívak lesznek. Az EU-nak az összes tagállam nevében kell tárgyalnia Londonnal, individuálisan nem lehet egyeztetni. Természetesen az unióból való kilépés után már más alapokra helyeződnek a kapcsolataink” – mondta a találkozó után Lajčák.

Davis hangsúlyozta, Nagy-Britannia gazdasági szempontból is rendkívül fontos partnernek tartja Szlovákiát, aminek külön példája a Jaguar Land Rover Nyitra mellett épülő gyára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?