Krajňák csak hat járásban lát problémát

Pozsony |

<p>Nem tartja teljesen összehasonlíthatónak az oktatási minisztérium a magyar és a szlovák ötödikesek a Tesztelés 5 felmérőben elért matematikaeredményeit, de elemezni fogják az őszi felmérés adatait.</p>

2016 novemberében az ötödik osztályosok matematikából és magyar nyelv és irodalomból – a szlovák iskolák tanulói szlovák nyelvből – írtak szintfelmérő tesztet. Az eredmények azt mutatják, hogy matematikából a magyar tanulók átlaga jelentősen elmarad szlovák társaik eredményétől: szlovák iskolák tanulói 63,2%-os átlagot értek el, míg a magyar iskolákban az átlag 48,8% lett, a különbség 14,4 százalékpont.

Az országos eredményeket az oktatási minisztérium államtitkára szerint nem lehet statisztikailag összehasonlítani, a diáklétszámban mutatkozó nagy eltérés miatt. „A magyar és a szlovák tannyelvű iskolákban elért összesített eredményeket figyelembe véve, tekintettel az eltérő diáklétszámra is – 42 386 szlovák és csak 2900 magyar tanuló – nem találtunk lényegi eltérést a két iskolatípus között – válaszolta lapunknak Peter Krajňák (Híd), az oktatási minisztérium államtitkára. – Az eredmények megfelelnek a gyerekek negyedik év végi bizonyítványában szereplő eredményeinek.”

Járási bontásban azonban már találtak lényegi eltéréseket. „A részletesebb, járási eredmények elemzése azonban azt mutatja, hogy egyes járásokban a magyar tanítási nyelvű iskolákba járó tanulók jóval – szignifikánsan – rosszabb eredményeket értek el, mint a szlovák tanítási nyelvű iskolák tanulói” – válaszolta kérdésünkre Krajňák. Ezzel a módszerrel 6 járást azonosítottak: az Érsekújvárit, a Losoncit, a Rimaszombatit, a Nagyrőceit, a Rozsnyóit és a Kassa-vidékit. „A matematikaoktatás színvonalára, de emellett az anyanyelv oktatására is, elsősorban ezekben a járásokban lévő alapiskolák esetében kell figyelni” – írta válaszában Krajňák. Szerinte az eredményt ezekben a járásokban az is befolyásolhatta, hogy magas munkanélküliséggel rendelkező leszakadó régiókról van szó. A Tesztelés 5 eredményeinek részletes elemzése azonban még nem készült el, ezt a Hitelesített Mérések Nemzeti Intézete (NÚCEM) készíti, és heteken belül hozza nyilvánosságra. Krajňák szerint ez az elemzés tartalmazza majd a rossz eredmények javítása érdekében tett intézkedéseket is. „Emellett a NÚCEM lehetővé teszi a személyes találkozót is, amelyen a tanárok megbeszélhetik a teszteléssel kapcsolatos tapasztalataikat, és részletesebben is foglalkozhatnak azzal is, hogyan lehetne javítani a tanulók eredményeit” – válaszolta írásban feltett kérdéseinkre az államtitkár.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?