Ritka arcátlan módon nézik itt idiótának az embert

<p>Önmagáért beszél, hogy Dušan Kováčik speciális ügyész egyetlen egy ügyben sem emelt vádat az elmúlt nyolc évben, holott 61 eljárás felügyeletét látta el. Egészen speciális teljesítmény.&nbsp;</p>

Ritka arcátlan módon nézi idiótának az embereket az, aki megpróbálja bizonygatni, hogy ilyesmi bizony bármelyik ügyésszel előfordulhat. 

Mármint hogy 61 súlyos ügy közül egyikben sem sikerül a vádemelésig jutnia. Mégis ezt tette Robert Fico kormányfő, a védekezési reflex első hullámában olyan mondatok bugyogtak elő a szájából, hogy Kováčik a „megfelelő szaktekintély a megfelelő helyen”, meg „olyan ember, aki profi módon végzi a munkáját”. 

Ficónak egy napig eltartott, míg rájött, hogy az ilyen mondatokkal ritka arcátlan módon nézi idiótának az embereket, ezért szépen kihátrált Kováčik mögül, és kinyilatkoztatta, hogy a kormányfőnek nem feladata a speciális ügyész teljesítményének értékelése, mert erre ott van a főnöke, a legfőbb ügyész. Nos, valójában még ez sem igaz, mert a speciális ügyész nagyfokú önállóságot élvez és nem közvetlen beosztottja a legfőbb ügyésznek, de azért az tény, hogy ha Jaromír Čižnár legfőbb ügyész merné és nagyon akarná, Kováčikot legalábbis elsüllyeszthetné oda, ahova Dobroslav Trnka korábbi legfőbb ügyész került, egyszerű „mezei” ügyész lett. Csakhogy ehhez Čižnárnak legfőképpen ügyészként kellene viselkednie, nem pedig Kováčik osztálytársaként, és ez egyelőre nem megy neki maradéktalanul. Azt azért ne vegyük el Čižnártól, hogy néhányszor jó alaposan bokán rúgta Kováčikot. Most is neki köszönhető, hogy az infotörvény alapján a Denník N megkaphatta Kováčik speciális mérlegét: 61 ügy, 0 vádemelés. 

Hasonlóan járt el a Bašternák-ügyben is, amikor kijelentette, hogy Kováčik teljesen érthetetlenül és idejekorán állította le a büntetőeljárást. Čižnárnak emellett azt is sikerült elérnie, hogy a speciális ügyésznek külön kell a parlamentben számot adnia a munkájáról, és így nem bújhat el a legfőbb ügyészségről szóló jelentés óriási irathalmaza mögé. 

Sorolhatnánk még több ilyen kis gonoszkodását, azonban amikor tényleg kenyértörésre került volna sor, és ha nem is büntetőjogi, de legalább fegyelmi eljárást indíthatott volna Kováčik ellen, mindig visszahőkölt. Eközben jól informált ügyészségi és rendőrségi körök csiripelik, hogy Kováčik több tucatnyi eljárás felügyeletét osztotta ki speciálisan magára, hogy garantálva legyen, ezekben aztán biztosan nem lesz vádemelés. 

Egy kis bokán rúgást azért Kováčik is visszaadott Čižnárnak, amikor kijelentette, hogy az „általa felügyelt ügyek többségét a legfőbb ügyész is áttanulmányozta és semmilyen hiányosságot nem talált”. Persze, ha Čižnár tényleg akarná, találna hibát eleget, de ennek az lenne az ára, hogy büntetőeljárás fenyegetné mindazokat, akiknek Kováčik ügyészségi mentelmi jogot biztosított és biztosít most is. Ezt pedig nyilvánvalóan Čižnár sem meri kockáztatni. 

2003-ban a parlament azért hozta létre a speciális ügyészséget, hogy a közjogi méltóságok, politikusok, bírók ellen indított eljárásokat felügyelje. 

Azt akarták elérni, nehogy a legfőbb ügyész biztosítsa a legfőbb védelmet az érintetteknek. Az eredmény az lett, hogy a speciális ügyész biztosít nekik speciális védelmet. 

A szerző a Trend hetilap kommentátora 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?