Tévedésből ne legyen bírság

Pozsony |

<p>Nem kizárt, hogy belátható időn belül elkerülhetik a 150 eurós bírságot azok a sofőrök, akik az elektronikus sztrádamatrica vásárlásánál megtévedtek a rendszámtábla számának megadásánál. A rendszer módosításáról Érsek Árpád közlekedési miniszter már tárgyalt Robert Kaliňák belügyminiszterrel.</p>

Bárkivel könnyen előfordulhat, hogy például az éves sztrádamatrica vásárlásánál megtéved, s a rendszámtábla egy számát vagy betűjét elírja. Ha a hibát nem veszi észre a helyszínen, akkor nagy eséllyel pályázik arra, hogy minden egyes hónapért 150 eurós bírságot kapjon. A rendszer üzemeltetéséért a SkyToll társaság felel, a bírságokat viszont a belügyminisztériumhoz tartozó körzeti hivatalok küldik ki, amelyek a későbbi reklamációkat nem ismerik el.

„A rossz vagy pontatlanul megadott adatokat haladéktalanul ki kell javítani, ám erre az eredeti információk betáplálásától számított legfeljebb 15 perc áll a rendelkezésre” – közölte lapunkkal a belügyminisztérium sajtóosztálya. Aki később veszi észre a hibát, annak csak egy lehetősége van: kifizeti a büntetést – ha már bemérték a sztrádán – és új matricát vesz.

A belügyminisztérium elismerte, hogy a gyakori figyelmeztetések ellenére is aránylag gyakran tévednek a sofőrök, a közlekedési tárcával ezért azon dolgoznak, hogyan lehetne a rendszert módosítani úgy, hogy a javításra ne csak 15 perc álljon rendelkezésre.

„Jelenleg elemezzük a lehetséges módosításokat, változtatni akarunk a feltételeken, hogy megalapozott esetekben figyelembe vehessük a nem szándékos és evidens egyéni mulasztásokat” – állítja a belügyminisztérium. Olyan esetekről beszél a tárca, amikor a sofőr nem a személyautóra, hanem az utánfutóra vásárolja meg véletlenül a matricát, vagy ha tévedésből nem létező rendszámot táplál be a rendszerbe. A tárca az elektronikus sztrádamatricák rendszerét úgy módosítaná, hogy a sofőr legyen köteles igazolni, hogy a bírságról készült fényképen az ő autója látható az ő rendszámtáblájával, s az e-matrica vásárlása során csak megtévedt.

Egyelőre nem tudni, mikorra dolgozzák ki a változásokat, így továbbra is érvényes, hogy az e-matrica során betáplált adatokért csak és kizárólag a sofőr felelős, ezért kell minden egyes számot és információt még fizetés előtt többször ellenőrizni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?