Mexikó elutasította az USA-ba érkező menedékkérők ideiglenes elszállásolását

Mexikóváros |

<p>A mexikói kormány elutasította azt az amerikai kérést, hogy e latin-amerikai ország területén várhassák meg amerikai menedékkérelmük elbírálását a más országokból dokumentumok nélkül az Egyesült Államokba érkezők - mondta pénteken egy rádióinterjújában Miguel Ángel Osorio Chong mexikói belügyminiszter, hangsúlyozva azt is, hogy országa már nincs rászorulva a drogellenes és biztonsági célokra nyújtott amerikai pénzügyi támogatásra.</p>

Mint az interjúból kiderült, a mexikói kormány egyértelműen közölte az odalátogató Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel és John Kelly belbiztonsági miniszterrel: Mexikó nem tudja fogadni azokat a dokumentumok nélkül az Egyesült Államokba - más országokból - érkezőket, akiket Washington "áttoloncolna" a mexikói határon. Azokról a bevándorlókról van szó, akik az Egyesült Államokban szeretnének menedéket kapni, de akiknek az elszállásolására kérelmük elbírásáig a Trump-kormányzat e szomszédos ország "vendégszeretetére" számít.

"Csak azokat fogadhatjuk, akik Mexikóban kérnek menedéket, nem lehetünk azoknak az +előszobája+, akik az Egyesült Államokban akarnak maradni" - szögezte le Osorio Chong. Példaként említette, hogy Baja California mexikói államban lévő határvárosokban tartózkodó 3675 haiti menedékkérő sem maradhat azon a helyen, mert ők is az Egyesült Államokban szeretnék elbíráltatni kérelmüket.

Az utóbbi időben fokozódott a feszültség az amerikai-mexikói kapcsolatokban, Donald Trump elnök meglehetősen kemény nyilatkozatokat intézett Mexikóhoz a migránsok kérdésében.

Úgy tűnik, a mexikói kormány dacol az új amerikai vezetéssel. Ezt jelzi az is, hogy a belügyminiszter pénteken közölte: országa már nem szorul rá az amerikai pénzügyi támogatásra. Konkrétan a 2,6 milliárd dolláros költségvetésű, 2008-ban indított drogellenes "Mérida kezdeményezésre" utalt, amelyet Washington a mexikói állami és helyi rendőrség erősítésére és a szervezett bűnözés elleni küzdelemre szánt. Osorio Chong kijelentette: ez a program amúgy is végső szakaszában van, országa már nem függ az ilyen jellegű amerikai támogatástól. Ha az Egyesült Államok úgy akarna nyomást gyakorolni, hogy a kezdeményezés keretében még ki nem utalt pénzalapokat megvonná, Mexikó minden további nélkül "veszni hagyná" azt a pénzt - mondta.

Az EFE spanyol hírügynökség emlékeztet, hogy a két amerikai miniszter e látogatásán jelentősen enyhébb hangot ütött meg, mint amilyent otthon nem sokkal korábban Trump elnök. Megígérték, hogy nem deportálják tömegével az Egyesült Államokban élő illegális bevándorlókat, és nem alkalmaznak katonai erőt a kitoloncolásuk során. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter elmondta: a Luis Videgaray mexikói külügyminiszterrel tartott találkozójukon mindkét fél megerősítette szándékát, hogy szorosabbá teszik az együttműködést a kereskedelem, a törvényes bevándorlás, a biztonsági kérdések és a tanulmányi csereprogramok terén.

Mexikói részről szintén megerősítették a további párbeszédre való készséget a migráció, a kereskedelem és a biztonság kényes kérdéseiről, de kifejezték a Donald Trump politikája miatt érzett "aggodalmaikat és ingerültségüket" is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?