Máris enyhítik az ellentmondásos bölcsitörvényt

Pozsony |

<p>A munkaügyi minisztérium módosítja a közfelháborodást kiváltó &bdquo;bölcsitörvényt&rdquo;, mely jelenlegi formájában a magánintézmények többségét likvidálná. A tárca támogatást ígér a bölcsődék akadálymentesítésére is.</p>

Csupán három hete nyomta át a kormánykoalíció az úgynevezett bölcsitörvényt, viszont Ján Richter (Smer) munkaügyi miniszter tegnap bejelentette, máris módosítják a tárcaközi egyeztetésen levő, a szociális szolgáltatásokat szabályzó törvény módosítása keretében. A szakma és a szülők felháborodása és petíciós kezdeményezése után Andrej Kiska államfő raportra hívta a minisztert. „Fennáll a veszélye annak, hogy a törvény miatt csökkenhet a bölcsődék száma, ráadásul diszkriminálja a szülők és a gyermekek egy csoportját” – magyarázta Andrej Kiska kifogásait a márciustól hatályos jogszabállyal kapcsolatban. A munkaügyi minisztérium tájékoztató honlapot nyit, melyen elérhető lesz a törvény pontos magyarázata, továbbá különböző formában tájékoztatják a szülőket és a bölcsődék üzemeltetőit a változásokról.

Törlik a megkötést

Az üzemeltetők szerint a törvény legnagyobb negatívuma, hogy csak hároméves korig járhatnak bölcsődébe a gyermekek, ráadásul a magánbölcsibe is csak a dolgozó vagy nappali tagozaton tanuló szülők gyermekeit vehetik fel. Utóbbiból enged a tárca. „A módosítás értelmében továbbra is a dolgozó szülők élveznek előnyt a bölcsibe való beíratáskor, de a nem dolgozók is igénybe vehetnék a szolgáltatást” – mondta Ján Richter tárcavezető, aki szerint a szociális szolgáltatásokat szabályzó törvény révén rövidesen módosulhat a márciustól hatályos jogszabály.

Mundi József, a nemeshodosi Kakadémia magán-gyermekintézmény és -bölcsőde tulajdonosa szerint módosítás nélkül nem lehet kizárni, hogy be kell zárnia a bölcsödét. A Kakadémiában naponta átlag 25 kicsivel foglalkoznak. A tulajdonos szerint az anyukáknak több mint a fele nem dolgozik. A törvény alapján a gyermekek felét elveszítenék, ez pedig már a működést is veszélyezteti. „A jogszabály alapján egy óvónő öt gyermekre felügyelhet, a törvény a bérüket is megszabja. Egy gyermek után 280 euró a havi illeték (ez fedezi az egész napos étel- és folyadékellátást, valamint a pelenkák költségét). Az illetékből az óvónők bérére egy gyermek után 176 eurót kellene fordítani, számolni kell továbbá a rezsiköltséggel és az egyéb kiadásokkal” – magyarázza a tulajdonos, aki szerint anyagi szempontból is kérdéses, hogy az új feltételek mellett érdemes-e üzemeltetni az intézményt. Azt viszont Mundi József is elismeri, hogy szükség van a szabályozásra, mert eddig gyakorlatilag nem szabályozták a bölcsődék működését, „elég volt az illetékes járási hivatal engedélye és a higiéniai feltételek teljesítése”. Ugyanakkor fejetlennek tartja a szabályozást, a szabálysértésért kiróható 35 ezer eurós bírságot pedig egyenesen likvidálónak. „Ezzel minden legálisan vállalkozó nyakára kötelet tesznek” – zárta Mundi József.

Maradnak hézagok

Hajmássy Zsuzsa, a komáromi Bambi klub magánbölcsőde tulajdonosa szerint a jogszabály kidolgozása előtt szakmai munkacsoportot kellett volna kialakítani, egyrészt azért, hogy feltérképezzék a kicsik és a szülők igényeit, hogy a legjobb körülményeket tudják kialakítani. Másrészt a politikusok is megértenék, miért kavart ilyen nagy vihart a törvény. „Átlag 12-14 kicsit gondozunk, jelenleg egy olyan gyermekünk van, akit az új szabályozás szerint nem vehetnénk fel, viszont fél évvel ezelőtt 5 ilyen kicsi volt nálunk. Sok az olyan gyermek is, aki az átmeneti időszak alatt, betöltötte harmadik életévét, az óvodakezdés előtt jár hozzánk. Őket nem vehetjük majd fel, akkor viszont az anyukák sem állhatnak munkaviszonyba. Fejetlen és nem rendszerszintű a jogszabály” – magyarázta Hajmássy Zsuzsa. Ad abszurdumnak tartja azt is, hogy a törvény értelmében a bölcsikben nincs szükség oktatói-nevelői munkára, mert szociális szolgáltatássá transzformálódnak át. „Olyan nincs, hogy hároméves korig nem kell pedagógiai szempontból foglalkozni a gyermekekkel, ha hároméves korig nem kapnak alapokat bizonyos területeken, akkor nem lesz mire építeni. Ezt tudnák, ha a törvény előkészítésekor pedagógusokkal, pszichológusokkal egyeztettek volna. Ha csak a gyermek pszichomotoros fejlesztését vesszük hároméves korig, azt pedagógiai hozzáállás nélkül nem lehet megoldani” – magyarázta Hajmássy Zsuzsa.

Pályázni lehet

Egyelőre nem tudja, hogy jövő januárban működtetni tudja-e még a bölcsődét. „Ha teljes akadálymentesítést követelnek, akkor bezárhatok” –mondta. Ján Richter tárcavezető tegnap azt is megígérte, hogy pályázatot írnak ki a bölcsődék akadálymentesítésre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?