Fico növelné befolyását a szlovák energiaiparban

Pozsony |

<p>Az energiaárakkal kapcsolatos idei botrányoknak köszönhetően a Fico-kabinet végre elismerte, hogy az Árszabályozási Hivatal vezetőjének a kezében túl nagy hatalom összpontosult, amivel az vissza is élt.&nbsp;</p>

A megoldás azonban ezúttal is felemásra sikeredett: az államnak várhatóan még nagyobb beleszólása lesz az energiaiparba.

Az Árszabályozási Hivatal az idei év elejétől csökkentette az energiahordozók árát, az energiaszolgáltatással kapcsolatos díjakat azonban megemelte, a háztartások egy része így többet fizetett volna az energiaszolgáltatásért. A fogyasztók tiltakozása miatt lemondott az elvileg független, valójában azonban a Robert Fico kormányfő vezette Smer irányítása alatt álló Árszabályozási Hivatal elnöke, Jozef Holjenčík. Fico az elmúlt hetekben ugyan azt állította, hogy ezzel megoldódott az ügy, ám ezzel még koalíciós partnere, Andrej Danko, az SNS elnöke sem értett egyet. Hogy Danko mindezt komolyan gondolta, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy már a koalíciós tanács e heti ülésén elfogadták az ezzel kapcsolatos módosításokat.

Hallgattak az ellenzékre

A koalíciós tanács e heti ülésének egyik legnagyobb újdonsága, hogy a Fico vezette kormány végre elismerte: az Árszabályozási Hivatal elnökének a kezében eddig túlzottan nagy hatalom összpontosult. Persze, ez nem újdonság. Richard Sulík, az SaS elnöke már évekkel ezelőtt figyelmeztetett arra, hogy Holjenčík túl nagy hatalommal bírt az árszabályozásban. Ő volt ugyanis egy személyben az árszabályozási tanács elnöke és az Árszabályozási Hivatal vezetője is. Gyakorlatilag így lehetetlen volt fellebbezni a hivatal által hozott döntések ellen, mivel a hivatal által hozott döntések ellen benyújtott panaszról ugyanaz a személy döntött, aki a döntést hozta. A koalíciós tanács az ellenzéki nyomás hatására az e heti ülésén végre úgy döntött, hogy kettéválasztja a két posztot.

Nő az állam szerepe

Fico azonban korántsem kíván lemondani arról, hogy beleszóljon az energiaárak alakulásába. A fent említett döntéssel párhuzamosan a koalíciós tanács arról is döntött, hogy megerősítik az állam helyzetét az energiaiparban. „A kormány szeretné növelni beleszólási lehetőségét azokban az energetikai vállalatokban, amelyekben az államnak részesedése van” – mondta Fico. A kormányfő ezen kívül egy állami energetikai holdingban látja a jövőt, amely úgy jönne létre, hogy a privatizált energetikai vállalatokban levő állami részvények egyesülnének az állam által ellenőrzött vállalatokkal.

Nyomulnak az acélműben

Az állam azonban nem csupán az energiaiparban szeretné növelni a beleszólási lehetőségét. Az amerikai U.S. Steel az elmúlt hetekben jelentette be, hogy kassai acélművét a kínai He Steelnek kívánja eladni. „Az adásvételt nem tudjuk megakadályozni, az új tulajdonosnak azonban szeretnénk tudtára adni, hogy érdekünkben áll a jó együttműködés” – mondta Fico, burkoltan hozzátéve, hogy ehhez esetleg azt is kérhetik majd a kínaiaktól, hogy az államnak is legyen képviselője a cég felügyelő tanácsában. Peter Žiga gazdasági miniszter szerint az állam mindent megtesz annak érdekében, hogy a kassai acélműben ne legyenek nagyobb elbocsátások. (SITA, TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?