Nagyon sokáig fogunk élni

London |

<p>Az iparosodott országokban élők várható élettartama 90 év fölé emelkedhet 2030-ra.</p>

Vasilis Kontis, a londoni Imperial College munkatársa és kutatótársai 35 ország adatainak elemzése során jutottak erre az eredményre. 

A The Lancet című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a férfiak és a nők várható élettartama közti különbségek is várhatóan zsugorodni fognak.

A kutatók egy statisztikai modell és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) születési és halálozási adatai alapján számolták ki 35 fejlett ipari állam jövendőbeli várható élettartamát. 

Az eredmények szerint a férfiak élettartama növekedésének valószínűsége legalább 85 százalékos, a nők esetében 65 százalékos. 

A tanulmány a regionális különbségekre is rávilágít: 57 százalékos a valószínűsége annak, hogy 2030-ra Dél-Koreában 90 év fölé emelkedik a várható élettartam. Hasonló kort érhetnek meg a francia, a spanyol és a japán nők. 

Ez a szerzők szerint azért is meglepő, mert egyes szakértők még a századfordulón is úgy vélték, hogy a 90 éves határ átlépése egyszerűen lehetetlen.

Az, hogy a vizsgált országokban a nők magasabb kort érnek meg, mint a férfiak, főként amiatt van, hogy a férfiak ezekben az országokban gyakrabban szenvednek halálos sérüléseket és gyakran élnek olyan káros szokásokkal, mint a dohányzás, amely jelentősen növeli a tüdőrák és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. 

"Jövendöléseink az egészségügy sikereinek bizonyítékai. Fontos azonban, hogy a politika támogassa az egyre korosodó lakosságot" - emelte ki Majid Ezzati kutató.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?