Német törvény készül a menedékkérők mobiljáról

Berlin |

<div>Készül a javaslat, amely felhatalmazza a menekültügyi hivatalt, hogy a tulajdonos engedélye és külön indoklás nélkül elemezze a menedékkérő mobiltelefonját és más adathordozóit.</div>

A törvényhozásban igen koncentrált munkára lesz szükség, hogy még a jelenlegi, szeptemberig tartó ciklusban elfogadják a törvényt.  A hivatalnál napi 2400 mobiltelefon vagy más adathordozó elemzésére alkalmas informatikai infrastruktúrát építenek ki, szóvivője szerint nem várható, hogy tömegesen vesznek el és vizsgálnak meg telefonokat és más eszközöket menedékkérőktől. Egyelőre a tartományi szintű idegenrendészeti hatóságok férhetnek hozzá a tulajdonos engedélye nélkül menedékkérők mobiltelefonján tárolt adatokhoz, de csak bűncselekmény gyanúja esetén és bírói engedéllyel. Az új javaslat szerint a menedékkérők regisztrációja során automatikusan, külön indoklás és engedély nélkül elvehetnék és megvizsgálhatnák a kérelmezők készülékeit. Ez elsősorban a kérelmező személyazonosságának megállapításához szükséges, mert a menedékkérők nagy része iratok nélkül érkezik. A Süddeutsche Zeitung tényfeltáró írása szerint a minisztériumok közötti egyeztetésre küldött anyagban az áll, hogy tavaly a menedékkérők 50-60 százalékánál, 150 ezer embernél felmerülhetett volna, hogy átvizsgálják az illető mobilját. „Kétséget kizáróan meg akarjuk állapítani, hogy ki kér menedéket nálunk” – emelte ki Thomas de Maiziere belügyminiszter. Mint mondta, nagyon helyes, ha a jogállam lehetőséget ad a hatóságnak arra, hogy a menedékkérő mobiltelefonját is bevonja annak vizsgálatába, hogy például van-e köze az Iszlám Államhoz. Az ellenzéki Baloldal szerint a magántulajdonban lévő mobiltelefonon tárolt személyes adatok hatósági ellenőrzése alapvető jogokat sért és letűntnek hitt idők rossz emlékeit elevenítik fel, amikor az állam emberei minden naplóba beleolvastak és minden levelet kinyitottak.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?