Az új generáció már más tanítást igényel

<p>A Tesztelés 5 országos szintfelmérő teszten a kassai Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola ötödikesi végeztek az egyik legjobb, ha nem is a legjobb eredménnyel a magyar tannyelvű alapiskolák közül, de a 78,53-as átlag a szlovák iskolákkal összehasonlítva is nagyon jó eredmény. Csurkó Éva igazgatónőt, matematikatanárt kérdeztük.</p>

Mivel érték el, hogy a Tesztelés 5 felmérőt ilyen jó eredménnyel írták meg a tanulóik? Jó az alsó tagozatos tanító, aki tanította őket?

Nem csak egy tanítóról van szó, mivel mi már az alsó tagozaton is váltani szoktuk a tanítót, úgy kétévenként, hogy mindig a legjobbat kapják a gyerekek. Nem egy tanító viszi őket a negyedik végéig, mert mindegyik valami másban erős. Emellett a matematikát negyedikben már felső tagozatos tanár tanítja.

Vagyis matematika szakos tanár tanítja őket a negyedikben?

Idén a negyedikeseket valóban matematika szakos tanár tanítja, a tavalyi negyedikeseket még alsó tagozatos tanító, de olyan tanítót választunk, aki matematikából erősebb. Negyedikben nem kell már mindent egy tanítóra bízni. Emellett volt egy matematikagyakorlatuk is, amit én tanítottam, így jól ismerem az osztályt.

Hány órában tanulták a matematikát a tavalyi negyedikesek önöknél? Egyes matematikatanárok szerint kevés az előírt 4 óra.

Ez igaz, de az iskolának lehetősége van az óraszámokat a saját iskolaprogramjuknak megfelelően meghatározni. Nálunk 5 matematikaórájuk van hetente, mi a matematikára nagyon odafigyelünk, ezért volt plusz egy matematikagyakorlat. Emellett már az alsó tagozaton elindul egy komoly tehetséggondozás, vagyis az alap matematika-tananyag elsajátítása mellett sokféle matematikaversenyen vesznek részt a gyerekek. Erre azért van szükség, mert minden versenynek kicsit más a tematikája, más típusú feladatokat használnak, más gondolkodásra van szükségük a gyerekeknek. Ebbe nemcsak a nagyon tehetséges gyerekek kapcsolódnak be, hanem mindenki, a saját szintjének megfelelően.

A gyerekekkel írattak próbatesztet? Kaptak hasonló feladatokat, mint a Tesztelés 5-ben?

Most próbatesztet nem írtak, de bekapcsolódtak a TIMFF matematika-tesztelésbe. Emellett a tanárok rendszeresen keresnek feladatokat, figyelik a szlovák és a magyar szaklapokat is, dolgoznak a gyerekekkel.

Mennyire tartja jó felmérőnek a tesztelést? Egyesek szerint kevés a 60 perc 30 feladatra, ráadásul azt tapasztalják a matematikatanárok, hogy a gyerekeknek szövegértési problémáik vannak. Egyetért ezzel?

A szlovák iskoláknak is ugyanannyi idejük volt, mint a magyaroknak, ezzel nem magyarázható a különbség. Azzal egyetértek, hogy a szövegértéssel problémák vannak, ez igaz. Nekünk vannak saját belső felméréseink a szövegértésre, amivel azt nézzük, hogy miben vannak hiányosságaik a gyerekeknek.

Egyes pedagógusok szerint a magyar nyelvű matematikakönyvek és munkafüzetek színvonala sem a legjobb. Használnak szlovák munkafüzeteket?

Nem, szlovák feladatlapokkal ugyan dolgozunk, de csak akkor, ha a gyerekek az adott tananyagot már elsajátították, és már csak a szlovák szakkifejezéseket akarjuk velük gyakoroltatni. Nem tartom jó megoldásnak a szlovák munkafüzeteket, főleg ha tudom, hogy a magyar szövegértéssel is gond van. Ha a gyerek magyarul sem érti meg a feladatot, akkor nem adhatok szlovák munkafüzetet a kezébe. Megpróbálunk mindenképpen magyar könyvekkel, munkafüzetekkel dolgozni.

Megfelelőnek tartja a matematikaoktatás módszertanát?

5-6 évente új generáció érkezik az iskolába. A sokat emlegetett Z generációt nem lehet úgy tanítani, mint ahogyan 10-15 éve tanítottunk. Teljesen mások a gyerekek, másképp figyelnek, másképp dolgoznak, másképp összpontosítanak, másképp kell gyakorolni, ismételni velük. De ezt minden iskolának egyénileg kell felmérnie. Mi úgy láttuk, hogy nem mennek úgy a dolgok, mint x évvel korábban.

Kevés kivétellel, de a magyar iskolák viszonylag rossz eredményt értek el a tesztelésen. Folyik valamilyen szakmai munka, vannak fórumok, ahol például a matematikatanárok meg tudják beszélni a problémákat?

Én nem tudok ilyenről, és ezt óriási hiányosságnak tartom. Érzékeljük a tudásszintbeli különbséget is azok között a tanulók között, akik más iskolákból jönnek hozzánk gimnáziumba. Nem tudok arról, hogy folyna szakmai egyeztetés például a magyar iskolák matematikatanárai közt. Mi néhány éve meghívtuk azoknak az iskoláknak a matematikatanárait, ahonnan a gimnáziumunkba érkeznek a diákok. Ez nagyon tanulságos volt. Továbbképzések ugyan vannak, itthon is, de nem matematikatanároknak. A matematika szakos kollégáim Magyarországra járnak a nyári szünetben továbbképzésekre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?