Lelepleztük a ráncfel-varráson átesett új Octavia összes titkát

<p>Először félresikerült képek, aztán enyhén szólva kínossá fajult világbemutató, majd menetpróba. A Škoda zászlóshajójának ráncfelvarrása szokatlan utat tett meg az árusítás megkezdéséig. Kevés embert találni, akinek első ránézésre tetszene az Octavia. Nekem sem tetszett. A tesztvezetések során viszont megváltozott a véleményem. Portugáliáig kellett utazni, hogy kiderüljön, milyen az új Octavia.</p>

„Te találkoztál már valakivel, akinek tetszett ez az autó? Három napja járom az utcákat s kérdezgetem az embereket, de eddig komolyan mondom senkitől sem hallottam, hogy ez az autó szép” – mondta egy kollégám januárban a bécsi autószalonon, az új Octavia világbemutatójának színhelyén. Álltunk a kiállított modell előtt, és csak úgy néztük. Első, második de még harmadik ránézésre sem tudtam rájönni az ízére. 


Eltelt néhány hét, a gép landolt a portói repülőtéren és az érkezési terminál előtt felsorakozott több tucat Octavia előtt ismét azon merengtünk, vajon mit akart ezzel a változással mondani a Škoda főtervezője, Jozef Kabaň. Akkor még nem is sejtettük, hogy két nappal később bejelenti, távozik a konkurenciához. Míg sokan azt gondolták, távozása mögött épp az Octavia vitatott formája áll, a valóságban – nem hivatalos információk szerint – az történt, hogy a konszernnél egyszerűen nem engedték magasabban a ranglétrán. Kabaň kilenc év után állítólag át akarta venni a VW konszern főtervezői posztját, viszont miután ezt nem tették lehetővé számára, szemrebbenés nélkül elfogadta a konkurencia ajánlatát. 

Minden a lámpákról 

De térjünk vissza az Octavia ráncfelvarrásához. Bár úgy tűnik, teljesen új modellt dobtak a piacra, valójában csak modellfrissítésről van szó, az Octavia aktuális generációja ugyanis életkorának felénél jár. Természetesen a legszembetűnőbb és egyben legvitatottabb változás az elülső osztott lámpák. Míg a képeken szörnyen nézett ki az autó, élőben sokkal szebb és mutatósabb. A világító osztott lámpák kifejezetten jól mutatnak. Ha mást nem, Kabaň az autóval elérte, hogy az Octaviáról mindenki beszélt, még akkor is, ha nem mindenkinek tetszik – ettől jobb reklámkampányt aligha tudott volna elképzelni. Az osztott lámpák körüli hisztéria szerintem már nevetségessé fajult, hiszen néhány év múlva már senki sem fog emlékezni, milyen is volt a cseh márka kompaktja egységes lámpákkal. 

A hűtőrostélyra illesztett kisebb lámpák a távolságiak, a nagyobbak pedig a nappali fényszórók. Nappali világításnál a kis lámpák alján egy LED fénysor világít, ami tényleg jól néz ki. Többen kérdezték már, hogy a Kodiaq és az Octavia után a Škoda többi modellje is kap-e osztott lámpákat. A válasz pedig az, hogy nem. Az Octaviánál elsősorban azért választották ezt a megoldást, hogy a modell többé ne hasonlítson annyira a Rapidra. 

A többi változás 

A változások nem csak a lámpákról szólnak, hiszen a Škoda teljesen átdolgozta az Octavia elülső részét; például az adaptív sebességtartóval együttműködő radar az autó aljáról átkerült a hűtőrácsra. Természetesen ennél a modellnél már átálltak a teljes egészében LED-es fényszórókra. Átdolgozták a lökhárítókat, kicsit kisebbek lettek a ködlámpák, s változott a hátsó lámpákban található C-forma is, ám ezek már olyan újdonságok, amiket egy átlagember aligha fog észrevenni. 

Természetesen ebből a modellből sem hiányoznak az úgynevezett Simply clever megoldások. Az egyik újdonság a sofőr melletti üvegtartó, amely úgy rögzíti a flakont, hogy a sofőr vezetés közben egy kézzel is ki tudja nyitni. Ez elméletben jobban működik, mint gyakorlatban, az erősen bezárt kupakot az üveg első kinyitásánál aligha lehet egy kézzel megoldani. A többi nyitogatás és zárás viszont már elmegy. 

Folytatás a következő oldalon. Az autó enyhén méreteiben is változott, a liftback 11 mm-rel lett hosszabb, a kombi pedig 8 mm-rel. A hátsó kerekek közti távolság az autóba szerelt motortól függően 20 illetve 30 milliméterrel nagyobb, minek köszönhetően az Octavia nagyobb stabilitást kapott. A következő cél ennél a változásnál az volt, hogy a hátsó kerekeket jobban lehessen látni, az előző modellnél ugyanis sokan kritizálták, hogy a hátsó kerekeket mintha elnyelte volna a karosszéria. 
Természetesen az utastérben rengeteg hely van, senki sem fog panaszkodni arra, hogy szűkösen ülne. A csomagtér alapban 590 literes, a hátsó üléstámlák lehajtása után 1580 literes. A kombi változatban 610 liter számít alapnak, amely még 1740 literre bővíthető. Amit kicsit furcsállok, hogy a csomagtér ajtaja ugyan elektronikus, gombnyomásra is zárható, viszont hiányzik olyan gomb, amely az ajtó bezárása után be is zárná az egész autót. Nem igazán értem, miért feledkeztek meg erről. 

A Google Earth 

Az utastérben visszafogott munkát végeztek a tervezők – tudják, hogy néhány éven belül a vadonatúj Octaviát is a piacra kell dobni, tehát néhány aduászt még bizonyára a zsebükben rejtegetnek. A legfontosabb változás a műszerfalon található a Kodiaqból már ismert nagyfelületű érintőképernyő formájában, amely már magába foglalja a korábban a képernyő mellett található vezérlőgombokat. Személy szerint kicsit mattabb felületet választottam volna a képernyőre, hogy ne lehessen rajta látni minden ujjlenyomatot, de ez van, ezt kell szeretni. A kesztyűtartóban legalább találnak egy kis törülközőt, amely 9,2 hüvelykes képernyő tisztítására szolgál. 

El kell ismerni, hogy az új képernyő nagyon pontosan és gyorsan reagál a legkisebb érintésre is. A grafika éles, s ami a csúcs, az a navigáció. Pontosabban az, hogy a navigációban térképként beállíthatjuk a Google Earth térképét, ami teljesen más dimenziót nyújt a navigációnak. A képet nagyíthatjuk, kicsinyíthetjük, s egész idő alatt látjuk az autó környékének szatellitfelvételeit. Szükség esetén még a Street View szemszögből is megnézhetik a célállomást, hogy egészen pontos képek kapjanak arról, hova akarnak menni. 

A Škoda Connect rendszernek köszönhetően – az autónak volt saját SIM-kártyája –, gyorsan és egyszerűen rákapcsolódhatnak a világhálóra. A rendszer már nemcsak azt mutatja meg, hol vannak hozzánk legközelebb benzinkutak, hanem azt is, mennyibe kerül az üzemanyag az egyes kutakon – ha benzinmotor van az autóban, akkor a benzin, ha dízelmotor, akkor a dízel árát mutatja. Ezen túl parkolóhelyet találhatunk, megnézhetjük az időjárás előrejelzését, az AFP hírügynökség híreit is elolvashatjuk, s reális időben online kapjuk a közlekedési információkat. Nekem ez a rendszer volt az abszolút csúcs. 

Ami a rendszereket illeti, alapban elérhető a Swing audiorendszer, majd a Bolero, illetve az Amundsen és Columbus navigációk – a korábban említett újdonságok az utóbbi, legdrágább változatban elérhetők. 

Biztonság 

Ezen felül az autó biztonsági rendszereinek sorát bővítették, minek köszönhetően az Octavia még egy lépéssel közelebb került a Superbhez. A modellben megjelenik a vészfék, a holttér-figyelő rendszer, a tolatóradart pedig egy teljesen új változatra cserélték. Természetességnek számít az adaptív sebességtartóval kombinált sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, illetve a sávból való kitérést megakadályozó rendszer. Már az Octavia is képes akár 140 km/órás sebességnél nem egész 20 másodpercig teljesen önállóan vezetni. Az autó aztán hangosan elkezd sípolni, hogy a sofőr felkeljen s átvegye az irányítást, ugyanis az önkormányzás ennyi idő után kikapcsol. 

Az autó egyébként tökéletesen tartja magát a sávban, nem akar az egyik csíktól a másikig kitérni, pontosan a sáv közepére irányítja az autót. Meglepő, hogy az aránylag éles kanyarokat is képes önállóan bevenni – tapasztalatlan sofőröknek nem ajánlom ennek a rendszernek a tesztelését, ugyanis mint mindennek, ennek is megvannak a korlátai. 

A motorokat már egy ideje aktualizálták, ezért a ráncfelvarrásos Octaviában már turbómotorokat találunk. Konkrétan három benzines TSI erőforrás, három dízeles TDI és egy 1,4 TSI G-TEC benzin és földgáz meghajtásra. Az autókhoz öt- illetve hatgangos váltót rendelhetünk, a hat- és hétfokozatos DSG automata váltó opció, a négykerék-meghajtás a legdrágább modellekkel párosítható. 

Látni kell 

A rövid tesztelés során sokkal többre nem maradt idő, az autó menettulajdonságaival és fogyasztásával ezért a hosszabb szerkesztőségi teszt során fogok foglalkozni. Ami biztos, hogy az új Octavia sokkal több egy megszokott modellfrissítésnél, egy egyedi külsővel rendelkező autó lett, amely a legkorszerűbb technológiákat is megkapta. S akinek nem tetszenek a lámpák, annak azt ajánlom, nézze meg az autót élőben, s utána mondjon véleményt. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?