Mi jó a szívnek?

<p>A világ népességének jelentős része szívbetegségben hal meg. Ez a trend évek óta tart, s úgy látszik, még sokáig fog tartani. Ennek ellenére sokan szinte semmit nem tudnak a szív- és érbetegségeket kísérő tünetekről. Szívünk, mint bőrünk vagy fogunk, rendszeres gondoskodást igényel.</p>

A megelőzést már akkor el kell kezdeni, amikor nem alakultak ki a kockázati tényezők.

Rengeteg mítosz kering a köztudatban a szívről. Íme a legismertebbek:

A trombózis legjobban a fogamzásgátlót szedő nőket fenyegeti

Nem egészen van így. Bármennyire is a nőket hozzák leggyakrabban összefüggésbe a trombózissal, a valóság az, hogy a férfiak még ennél is nagyobb veszélyben vannak. Közülük többen halnak meg ebben a betegségben. A következő veszélyeztetett csoport az idősek és a műtét utáni betegek, akik nem tudnak mozogni. A nők körében vérrögképződésre valóban a hormonális fogamzásgátlót szedők a hajlamosabbak. Esetükben 100-szor nagyobb a veszélye a vérrög képződésének, mint a fogamzásgátlót nem szedő társaiknál.

Vérrög főleg a szívben és a tüdőben képződik

Nem igaz. A vérrög a szívben szívinfarktust, a tüdőben embóliát okoz. Talán emiatt gondolják az emberek, hogy a trombózis pontosan ott képződik. Vérrög azonban leggyakrabban a végtagokban, elsősorban a lábban alakul ki. Utána vagy magától feloldódik és nem hagy maga után nyomot, vagy a vérkeringéssel kering a szervezetben, egy szűkebb érben megakad, például az agyban, vagy a tüdőben.

Öröklött, nem lehet megelőzni

Nem egészen van így. A trombózis gyakran halmozottan fordul elő egy-egy családban, de nem genetikai tényezők is közrejátszanak kialakulásában. A vérrögképződést segíti a dohányzás, a dehidratáció, a kövérség és a mozgáshiány. Nagyon fontos az olyan táplálkozás, amely normális szinten tartja a koleszterint.

A kockázat egész évben ugyanolyan nagy

Nem igaz. Az orvosok szerint főleg a nyári hónapokban fenyeget a trombózis veszélye. Az ok: kevés folyadékfogyasztás. A keringés helyes működését nem segítik elő a nyári időszakra jellemző hosszú utazások sem. A három óránál tovább tartó út nagyon megterheli a szervezetet. A szakemberek ezért azt javasolják, tartsunk pihenőt, nyújtózkodjunk ki, mozgassuk meg az ujjainkat, hogy a vérkeringés megújuljon.

A sportolókat elkerüli

Nem igaz. Bár a trombózis kialakulásának egyik kockázati tényezője a mozgáshiány, ez nem jelenti azt, hogy aktív embereknél nem képződhet vérrög. Ismertek olyan esetek, amikor versenysportolók kaptak trombózist. Ez rendszerint a hosszú ideig tartó fizikai megterhelés, sérülés és dehidratáció együttes hatásának számlájára írható.

Zsír nélkül jobb?

Nem! Még néhány évvel ezelőtt az alacsony zsírtartalmú diétát tartották a legjobb választásnak a szív egészsége szempontjából. Mára a helyzet gyökeresen megváltozott. A szakemberek az úgynevezett földközi-tengeri étkezést ajánlják, ami nem kevés zsiradékot tartalmaz. Néhány zsírfajta – például a halolaj és az olívaolaj – hasznos a szívnek. Ezenkívül sok zöldséget, teljes kiőrlésű terméket, diót, halat, egészséges zsiradékot is kell fogyasztani. Ezek az élelmiszerek segítenek megőrizni a jó koleszterin helyes szintjét. Sokan azt hiszik, hogy az a jó a szívnek, ami íztelen. Ez sem igaz. Törekedjünk arra, hogy mindig friss ételt fogyasszunk, ne pedig félkészárut, mert abban sok a rejtett só és egyéb káros anyag. Inkább főzzünk magunknak, és akkor enyhén sózhatunk és fűszerezhetünk is.

Csokoládét az egészséges szívnek

Jól hangzik, de nem igaz. Legalábbis csak részben igaz. A csokoládé kakaóbabból készül, amiben sok természetes flavonoid van. Ez természetes anyag, amely segít megőrizni az optimális vérnyomást, és javítja a szív vérellátását. Csakhogy nem minden csokoládé tartalmaz megfelelő mennyiségű flavonoidot. Mennyisége csökken az ipari feldolgozás során, amikor cukrot és tejet kevernek hozzá. Minél keserűbb a csoki, annál több szívbarát flavonoidot tartalmaz.

Feldolgozta: kovács

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?