Moszkva kiadhatja Snowdent Trumpnak

Washington |

<p>Az amerikai NBC televízió hírszerzési forrásokból származó értesülései szerint Moszkva állítólag fontolgatja Edward Snowden kiadását az Egyesült Államoknak.&nbsp;</p>

Edward Snowden az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) szerződéses alkalmazottja volt. Az NSA hawaii kirendeltségén dolgozott és szerzett meg illetéktelenül szigorúan titkos dokumentumokat, amelyeket 2013-ban továbbadott a sajtónak. A dokumentumok az Egyesült Államok belföldi megfigyelési, lehallgatási programjairól lebbentették fel a fátylat. Snowden, aki ellen a hírszerzési törvény megsértése miatt vádat emeltek, Moszkvában kapott menekültstátuszt, amelyet nemrégiben hosszabbítottak meg 2020-ig. A tavalyi amerikai elnökválasztási kampányban gyakran érte az a vád, hogy segít Moszkvának beavatkozni a választási folyamatba. 

Az NBC televízió amerikai hírszerzési információkra hivatkozva közölte: Moszkva azt fontolgatja, hogy Donald Trump elnöknek tett gesztusként kiadja Edward Snowdent. 

Donald Trump Snowdent mindig is kémnek és hazaárulónak nevezte, aki szerinte megérdemli a halálbüntetést. Az NBC azt állítja: információit az amerikai hírszerzői közösségből többen is megerősítették, sőt pontosították. Ezek szerint az amerikai hírszerzésnek állítólag a Snowden kiadatását tárgyaló orosz beszélgetések és feljegyzések vannak a birtokában. Ezeket az anyagokat az amerikaiak már Trump elnöki beiktatása után gyűjtötték. 

A televízió megszólaltatta Snowden ügyvédjét, Ben Wiznert, ő azonban közölte: nincsenek információi az esetleges kiadatásról. "A Snowden-csapat nem kapott jelzéseket és nincs oka aggodalomra" - jelentette ki.

A pénteken este sugárzott riport után Edward Snowden Twitter-bejegyzésben hangsúlyozta, hogy "végre, itt a megfellebbezhetetlen bizonyíték arra, hogy soha nem működtem együtt az orosz hírszerzéssel". A volt NSA-alkalmazott hozzátette: "egyetlen ország sem árusítja ki a kémjeit, mert akkor a többiek félhetnek, hogy ők lesznek a következők". 

Az NBC riportjában szót kapott Juan Zarate, aki George W. Bush elnöksége idején a terrorelhárításért felelős helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó volt. Zarate óvatosságra intette a Trump-kormányzatot. 

"Oroszország ezen csakis nyerhet. Snowdenből már kiszedtek minden információt, amire csak szükségük volt, és bizonyosan felhasználták őt a kibertámadásokban is" - fogalmazott a szakember. Juan Zarate szerint Snowden kiadatásával az oroszok éppen azt jelezhetik, hogy szeretnék javítani a kapcsolatokat és az együttműködést az új amerikai kormányzattal, ám az amerikai belpolitikában ennek szerinte kétségtelenül ellentmondásos következményei lennének. "Ez az egész talán édes muzsika lenne Putyin fülének" - szögezte le a volt helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó. 

Az NBC megkereste a Fehér Házat is, az elnöki hivatal azonban nem kommentálta az értesüléseket. Cáfolta a Snowden kiadatásáról szóló információkat Vlagyimir Putyin elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?