2% – nagy segítség a civileknek

<p>Számos civilszervezet sokszor az állami intézmények helyett végez el fontos feladatokat, miközben az állami költségvetésből semmit sem kap. Adójuk 2%-ának felajánlása révén a polgároknak lehetőségük nyílik arra, hogy a kiválasztott szervezetet támogassák.</p>

A civilszervezetek rendszeresen végeznek jótékony munkát, sok közülük olyan feladatokat is ellát, melyeket az állami intézményeknek kellene, miközben az államtól semmilyen vagy csak elenyésző támogatást kap. Az adó 2%-ának felajánlásával a polgárok viszonylag könnyen anyagi forrásokhoz juttathatják ezeket a szervezeteket. Az adófelajánlás egy centünkbe se kerül, legfeljebb néhány papírt kell kitölteni hozzá.

Kinek adjuk?

A legtöbb polgár bizalmát élvező alapítványok és azon szervezetek számára, melyek évek óta a legnagyobb támogatást kapják, nem okoz problémát elszámolni az adományok felhasználásával. Például a Dobrý anjel azon nonprofit szervezetek közé tartozik, amelyeknél a pénzadományok útját jól nyomon lehet követni: honlapjukon azt is közzéteszik, hogy egy-egy jótékonykodó személy pénzadományát ki kapta, s hogyan alakul a család további sorsa.

A Dobrý anjel ugyanis konkrét embereknek, családoknak nyújt anyagi segítséget, és az összes beérkezett adományt – nemcsak a 2%-os adófelajánlásból származó összeget, hanem az év közben kapott egyéb ajándékokat is – az utolsó centig szétosztja a rászorulók között. Létezése óta 186 246 jó angyaltól, azaz adományozótól összesen 35 883 188,57 eurót kapott a szervezet, amiből idáig összesen 7630 családot támogatott. Azokat a családokat támogatja, amelyeknek valamelyik tagja rákban vagy más súlyos betegségben szenved, s emiatt a család anyagi szükséghelyzetbe került.

Támaszt nyújtanak

A Plamienok Polgári Társulás ugyancsak a betegekre fókuszál. „Egyrészt a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyerekeknek és családjuknak segítünk abban, hogy a mi szakmai felügyeletünkkel, gondoskodásunkkal értékes pillanatokat tölthessenek el otthon, szeretteik körében” – mondta Ondrej Kysel, a szervezettel együttműködő orvos. Pozsony 200 km-es körzetében képesek segíteni, a nap 24 órájában díjmentesen állnak a rászorulók rendelkezésére.

Tanácsadó központot is működtetnek, ahol a közeli hozzátartozók elvesztése után igyekeznek támaszt nyújtani. Emellett képzéseket szerveznek az önkénteseknek, a segíteni akaró diákoknak. „A polgárok anyagi és erkölcsi támogatása nélkül nem tudnánk végezni a munkánkat” – tette hozzá a szakember. A polgárok az adófelajánlással tavaly 775 560,48 euróval támogatták a szervezetet.

A Vöröskereszt ugyancsak az ismertebb jótékony szervezetek közé tartozik, bár az adónk 2%-ából évről évre kevesebbet képes megszerezni. 2014-ben 111 227,15 euró, 2015-ben 91 299,5 euró, tavaly 73 694,16 euró támogatást kapott a polgároktól. A pénzadományokat nem a rászorulók között osztják szét, hanem projekteket, programokat finanszíroznak. Tavaly felszerelést vásároltak humanitárius egységeiknek, véradást és elsősegély-tanfolyamokat szerveztek, hozzájárultak a Vöröskereszt nemzetközi akcióihoz.

Helyiek előnyben

Az Sloboda zvierat nonprofit szervezet a bajba jutott állatokon segít. A 2016-os adófelajánlásból 197 329,45 euró jött össze, ebből 108 ezer euróért állatorvosi rendelőt működtettek, védőoltásokat vásároltak, a pozsonyi állatmenhelyükön befogadtak 2175 állatot. Idén tervezik a regionális hálózatuk bővítését, és szeretnék megerősíteni az állatok kínzását kiszűrő ellenőrzéseket.

Sokan a helyi tömörüléseket részesítik előnyben. Támogathatunk bármilyen olyan szervezetet, amelyik e célból regisztráltatta magát, lehet az kisebb alapítvány, helyi nyugdíjas- vagy gyerekotthon, iskola, táncegyüttes, sportegyesület, énekkar, kórház, baba-mama klub, természetvédő klub, hitközösség stb.

Tavaly 13 399-en pályáztak az adónk 2%-ára, idén 14 076-an regisztráltatták magukat. A teljes lista a www.rozhodni.sk és a www.dvepercenta.sk honlapokon böngészhető.

Magyar civileknek is

A 2%-os adófelajánlás jó lehetőség arra is, hogy támogassuk a hazai magyar civil szektort. Sok szervezet évek óta szinte fillérekből él, holott a közösség számára nélkülözhetetlen tevékenységet folytat. Lehetőségünk van arra, hogy az általunk kiválasztott, esetleg a közvetlen környezetünkben működő szervezetet támogassuk, amivel segíthetjük a hazai magyar kultúrát.

„Én évek óta az alapiskolánknak küldöm az adóm 2%-át, oda járnak a gyerekeim. Tudom, hogy az osztálytársak szülei is mindig élnek ezzel a lehetőséggel, és még nagyobb lenne a motiváció, ha az így befolyt adományok legalább egy része bekerülhetne az osztálypénztárba, vehetnénk a gyerekeknek interaktív táblát. Állítólag az adományozókat nem tudják azonosítani, ezért a pénzt az osztályok szerint nem is tudják szétosztani” – mondta Szilvia, akinek a gyermekei az egyik fővárosi alapiskolát látogatják.

Az adóhivatal tájékoztatása szerint a pozsonyi édesanya elképzelése akár kivitelezhető is lehetne. Tavalytól ugyanis az adó 2%-ának felajánlását névhez lehet kötni. Korábban az adományozók anonimitásba burkolództak: az adóhivatalok az egy címzettnek felajánlott összegeket egyszerre, egy tételben utalták át, így a megajándékozott szervezet nem tudta beazonosítani, kitől mekkora támogatást kapott.

2016-ban először volt lehetőség arra, hogy ne névtelenül jótékonykodjunk. A címzett beazonosíthatta, kitől kapott adományt. „Ha a polgár az adófelajánlásról szóló nyilatkozatban beleegyezését adja, hogy az adóhivatal tájékoztassa a megajándékozott szervezetet arról, hogy tőle származik a támogatás, akkor az adóhivatal a címzettel közli az adományozó nevét és címét, ha az adományozó jogi személy, a vállalkozás nevét és székhelyét” – tájékoztatott Patrícia Macíková, a vám- és pénzügyőrség szóvivője. (sza)

Adófelajánlás lépésről lépésre

Alkalmazott, aki helyett a munkaadó elvégzi az adóelszámolást:

1. Február 14-éig lehet kérni a munkaadótól az éves adóelszámolás elvégzését.

2. A bérelszámolótól kell kérni igazolást az adó befizetéséről – ebből nyilvánvalóvá válik a befizetett adó összege és a befizetés dátuma, valamint kiszámítható az adó két százaléka – ha az összeg nem éri el a 3 eurót, az alkalmazott nem támogathat semmilyen szervezetet.

3. Aki tavaly önkéntes munkában legkevesebb 40 órát ledolgozott, adója 3%-áról rendelkezhet.

4. Ki kell választani, kinek akarja adni az adó 2%-át. A www.rozhodni.sk honlapon megtalálható a támogatható szervezetek listája.

5. Figyelmesen olvassa el a nyilatkozatot, töltse ki a kiválasztott szervezet adatait, valamint a felajánlott összeget! A címzett intézmény számlaszámát nem kell feltüntetni. A szervezet azonosító számáról (IČO) viszont nem szabad megfeledkezni; ha nincs SID-je, az üresen marad. Az év (ROK) ablakba 2016-ot kell írni!

6. Az adó befizetéséről szóló igazolást és a nyilatkozatot egyszerre kell eljuttatni a lakhely szerint illetékes adóhivatalba, éspedig 2017. április 30-áig!

7. Az adóhivatalnak 90 napja van arra, hogy átutalja az adó felajánlott részét a kiválasztott szervezet számlájára.

Vállalkozók, természetes és jogi személyek, akik adóbevallást készítenek:

1. Ők az adóbevallási íven teszik meg az adófelajánlást is. Azok az adatok, melyeket az adóbevallásban a címzett szervezetről ki kell tölteni, megtalálhatók a www.rozhodni.sk honlapon a kiválasztott szervezet neve mellett. Számlaszámra nincs szükség, IČO-ra viszont igen. Ha nincs SID, az üresen marad.

2. Az adóbevallásban csak annyi mező van, hogy 1 szervezetnek lehet felajánlani az adót. Aki többet szeretne támogatni, azok adatait külön lapon kell mellékelni az adóbevalláshoz. A szervezetek neve mellett tüntesse fel a felajánlott összeget is. Egy szervezetnek nem lehet kisebb összeget felajánlani 8 eurónál.

3. Ha a vállalkozó vagy a jogi személy az adóbevallás benyújtásának határidejéig és a 2017-es adóbefizetés dátumáig adója 0,5%-ának megfelelő összeget nem fordított közhasznú célra, akkor idén csak adója 1%-áról rendelkezhet. Ha adakozott (nem feltétlenül a most kiválasztott szervezetnek, mást is támogathatott), akkor a mostani adófelajánlás során adója 2%-áról rendelkezhet.

 

4. A kitöltött adóbevallást 2017. március 31-éig el kell juttatni a lakhely szerint illetékes adóhivatalba. Aki halasztást kért, a megadott időpontig (legkésőbb június végéig) kell ezt megtennie.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?