Assange-nak hamarosan távozni kell Ecuador londoni nagykövetségéről

Longon |

<p>El kell hagynia Julian Assange-nak Ecuador londoni nagykövetségét, ha a dél-amerikai országban a jövő heti elnökválasztáson a legfőbb ellenzéki jelölt nyer - erről maga Guillermo Lasso, az ellenzéki Creo-Suma szövetség elnökjelöltje beszélt a The Guardian című baloldali brit napilapban csütörtökön közölt interjúban.</p>

Úgy fogalmazott: itt az ideje, hogy a WikiLeaks alapítója távozzon országa nagykövetségéről, mert ott-tartózkodása túl sokba kerül és már nem indokolt. 

Választási győzelme esetén Lasso arra fogja kérni Assange-t, hogy hivatalba lépésétől számítva 30 napon belül hagyja el Ecuador londoni nagykövetségét. 

A legújabb közvélemény-kutatásokban Guillermo Lasso 7 százalékponttal még a kormánypárt jelöltje, Lenín Moreno mögött áll, de az utóbbi hetekben jelentősen növelni tudta népszerűségét.

A The Guardian szerint Julian Assange-nak várhatóan hamarosan akkor is távoznia kell Ecuador londoni nagykövetségéről, ha a dél-amerikai országban nem Lasso győz. Guillaume Long külügyminiszter a lapnak elmondta, hogy a londoni nagykövetség dolgozói kezdenek belefáradni a helyzetbe. "Valószínűleg ez a legszigorúbb őrizet alatt tartott nagykövetség a világon" - mondta. Az épületet a brit rendőrség és a titkosszolgálat szoros felügyelet alatt tartja azóta, hogy ott 2012 júniusában Julian Assange menedéket kapott, hogy elkerülje kiadatását Svédországnak, ahol nemi erőszak vádja miatt akarják bíróság elé állítani. A WikiLeaks-alapító négy és fél éve nem hagyta el az épületet. Attól tart, hogy kiadnák az Egyesült Államoknak, miután a Wikileaks rengeteg, amerikai államtitoknak minősülő dokumentumot tett közzé.

Az ecuadori külügyminiszter elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy a jogi procedúra túl lassan halad Svédországgal, és az ügy miatt a brit kormány több kétoldalú kapcsolatot is megszakított Ecuadorral.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?