Nem tetszik az önkormányzatoknak a kritika

<div>Rimaszombat és Dunaszerdahely is elutasítja a Transparency International Slovensko (TIS) <strong><a href="http://ujszo.com/online/kozelet/2017/02/08/a-polgarmesterek-szocsovei-a…; target="_blank">felmérését a városi lapokról</a></strong>, amelyben az alapján rangsorolta a közpénzből finanszírozott önkormányzati lapokat, hogy mennyire hasznosak a lakosság tájékoztatása szempontjából.</div>

A civilszervezet megvizsgálta, hogy a lapok milyen mértékben tájékoztatnak az önkormányzat tervezett lépéseiről, teret adnak-e az ellenzéknek, az alternatív vagy kritikus véleményeknek és a lakosságnak. A felmérés alapján a rimaszombati és a dunaszerdahelyi önkormányzati újság végzett a lista végén. A TIS azt rótta fel a rimaszombati önkormányzati lapnak, hogy csak pozitív színben tünteti fel a városházát, vita minimális mértékben szerepel benne. A város vezetésének önkormányzati politikájával keveset foglalkozik, nem tekinthető jó forrásnak a városháza tervezett lépéseiről, az írások többsége névtelen, a szerzők nem vállalják a felelősséget, az önkormányzat vezetése visszaél a lappal: önmagát prezentálja benne. Rigó László (MKP), Rimaszombat alpolgármestere nem ért egyet a felméréssel, véleménye szerint a Gömöri Hírlap és a Gemerské zvesti megfelelően tájékoztatja a helyi lakosságot az önkormányzati és az egyéb helyi eseményekről. Arra a kérdésre, hogy a szerkesztők írásaikban milyen mértékben adnak teret az ellenzéki képviselőknek, a kritikus véleménynek, azt felelte, hogy a két szerkesztő szabad kezet kapott. Állítja, hogy a lapba bármelyik képviselő írhat, az cenzúra nélkül jelenik meg, bár kevesen élnek a felkínált lehetősséggel. „Az eredmény miatt nem fogjuk megdorgálni a szerkesztőket” – mondta Rigó László. Hozzátette, mivel nem értenek egyet a felméréssel, nem is változtatnak semmin.  Az öttagú szerkesztőbizottság a polgármestert támogató frakció két tagjából, a hivatalvezetőből, a városi művelődési központ igazgatójából és egy nyugdíjas lakosból áll. A kéthetente megjelenő lap éves költsége 54 516 euró. Az összeg a nyomtatás és terjesztés költsége mellett a két szerkesztő bérét is fedi. Michal Piško, a TIS munkatársa elmondta, hogy a kétnyelvű önkormányzati lapoknál – így a rimaszombatinál is – többségében a szlovák verziót vizsgálták. „A dunaszerdahelyi lapot például egészében elemeztük, mert abban vegyesen szerepelnek magyar és szlovák nyelvű írások” – magyarázza Piško. Úgy véli viszont, hogy általában nincs nagy különbség a két verzió között az önkormányzati témákban. A kulturális témákkal, a sporteseményekkel, illetve a helyi személyiségekkel kapcsolatban lehet eltérés a két verzió között, viszont ezeket nem vették figyelembe. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?