A hallgatás éveinek is vannak hősei

Galánta |

<p>A Csehszlovákiai Magyar Demokratikus Népi Szövetség és a Mindszenty-per szlovákiai recepciója címmel jelent meg Bukovszky László új könyve.</p>

Múlt héten mutatták be Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos A Csehszlovákiai Magyar Demokratikus Népi Szövetség és a Mindszenty-per szlovákiai recepciója című könyvét a neogótikus kastélyban.

A kötetből kiderül, hogy a hallgatás évei, vagyis 1945–48-ban is létezett szervezett magyar ellenállás a csehszlovák kormány politikája ellen. „A korszak szakirodalma alapján a magyarság elszenved, átél valamit. Nem alakítja a sorsát, és mi is ezt képzeljük magunkról. A könyvből kiderül, hogy akkor sem ilyen volt a szlovákiai magyarság, voltak felelősségteljes tagjai, akik alakítani akarták a sorsukat” – mondta a könyvet bemutató Simon Attila, a Fórum Intézet igazgatója. Hozzátette, nem ismerjük azoknak a nevét, akik akkor kisemberként felvették a harcot az elnyomás ellen.

A kötetet a budapesti Nemzeti Emlékezet Bizottsággal közösen adta ki a Fórum Kisebbségkutató Intézet. Bukovszky László a bemutatón részletesen tárgyalta az időszakot, beszámolt a Mindszenty József bíboros, hercegprímás ellen indított koncepciós perről. A szerző elmondta, hogyan szerveződött a Csehszlovákiai Magyar Demokratikus Népi Szövetség, amelynek tagjai Dél-Szlovákia-szerte dokumentálták a jogfosztó intézkedéseket és tájékoztatták a magyarországi hivatalnokokat a történésekről. „Borzasztó emberi sorsokat éltek meg a mechanizmus részesei” – mondta Bukovszky László a szövetség tagjait ért megtorlásokról.

A kitelepítés hetvenedik évfordulóján megjelent könyvben Bukovszky László bemutatja azokat, akik igyekeztek tenni a kisebbségekért. „Meg kell változtatni a rálátást a hontalanság éveire. Vannak hősök, akikre érdemes építeni” – szögezte le a szerző.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?