Az ENSZ 2 milliárd dolláros hozzájárulást kér a jemeni éhezés megfékezésére

Genf |

<p>Az ENSZ szerdán 2,1 milliárd dollárnyi pénzügyi támogatást kért tagországaitól ahhoz, hogy élelmiszereket és életmentő szolgáltatásokat biztosíthasson Jemennek, ahol 12 millió ember a két év polgárháború után éhínséggel küzd.</p>

A helyzet Jemenben katasztrofális és folyamatosan romlik. Közel 3,3 millió ember, köztük 2,1 millió gyerek akut alultápláltságban szenved - jelezte felszólításában Jamie McGoldrick, az ENSZ jemeni humanitárius koordinátora. 

Jement mintegy két éve osztja meg az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók és a Szaúd-Arábia vezette szunnita arab koalíció között zajló polgárháború. A sajtóban idézett összesítések szerint eddig mintegy 10 ezer ember lelte halálát a harcokban, és a belháború humanitárius válsághoz is vezetett a nagyon szegény arab-félszigeti országban. Az ENSZ információi alapján közel 19 milliós jemeni lakosság több mint kétharmadának van szüksége humanitárius segítségnyújtásra és védelemre.

A sorozatos légitámadások és a szárazföldi harcok további súlyos veszteségeket és károkat okoznak az állami és magáncélú infrastruktúrában, valamint akadályozzák a humanitárius segélyek célba érkezését - áll a jelentésben. A jemeni gazdaságot szándékosan semmisítik meg - teszi hozzá a jelentés arra hivatkozva, hogy az országban található kikötőket, utakat, hidakat, gyárakat és a piacokat is sok súlyos csapás érte az elmúlt két év során.

Körülbelül 63 ezer jemeni gyerek halt meg tavaly éhínség következtében az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) múlt heti beszámolója szerint.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?