Aranymedvés esélyek

Budapest/Pozsony |

<p>A holnap kezdődő 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Enyedi Ildikó, Török Ferenc és Lovrity Anna Katalin új alkotását, valamint számos, magyar filmes közreműködésével készült produkciót is műsorra tűz. Először fordul elő, hogy a szlovák filmművészetet három film is képviseli a Berlinalén.</p>

A világ egyik legfontosabb filmfesztiválján az Aranymedvéért versenyez Enyedi Ildikó új mozifilmje, a Testről és lélekről című alkotás. A fanyar humorú szerelmesfilmben két zárkózott ember az álmaiban szarvasként találkozik. Az új Enyedi-film, amelyben Borbély Alexandra és Morcsányi Géza játssza a főszerepet, a pénteki berlini világpremiert követően március 2-ától a magyar mozikban is látható lesz. „Nagyon izgalmas, hogy ott lehetünk Berlinben, hiszen egy film sorsát meghatározhatja, hogy miként indul. Sok jó film készül, és sokszor nagyon kevésen múlik, hogy felrepülnek-e, szárnyukra veszik-e őket a hírek, vagy sem” – mondta Enyedi Ildikó.

Február 15-én a Berlinale rangos Panoráma programjában lesz Török Ferenc 1945 című történelmi filmjének európai premierje. A görög tragédiákat idéző, 1945 augusztusának egyetlen napjából mindössze néhány órát bemutató dráma témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. Az alkotás világpremierjét nemrég tartották Miamiban, a 20. Zsidó Filmfesztiválon, ahol elnyerte a közönségdíjat a narratív film kategóriában. A produkció április elején debütál Magyarországon a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció tanszékén (MOME Anim) végzett Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című animációs rövidfilmje a Berlinale Generation programjában mutatkozik be vasárnap. A kilencperces digitális rajzanimáció egy mágikus szigeten játszódik, ahol a főszereplő fiatal nőstény tigrisnek egy idősebb hím közeledésével kell szembenéznie.

Számos, magyar résztvevővel, illetve magyar koprodukcióban készült alkotást is műsorra tűz a Berlinale. Palya Bea énekesnő a Django című francia filmben lesz látható, amely a fesztivál nyitófilmje is egyben. Mácsai Pál az Es war einmal in Deutschland... című német–luxemburgi–belga produkcióban szerepel.

Angelusz Iván producer közreműködésével készült Az ötödik hajó (Piata loď) című szlovák–cseh koprodukció, melyet Iveta Grófová rendezett. A szlovák, cseh és magyar színeket is képviselő film a Generation Kplus versenyben szerepel argentin, brazil, brit, lengyel, kínai, mexikói, amerikai, kanadai és ausztrál produkciók mezőnyében. Az ötödik hajó Monika Kompaníková azonos című, nagy sikerű regénye alapján készült, melyet 2011-ben Anasoft litera díjjal jutalmaztak. A film témája az átalakuló családkép. A szereplői gyerekek, a tízéves Jarka és a nála fiatalabb Kristián, akik megteremtenek maguknak egy sajátos, gyerek-felnőtt világot. Papás-mamást játszanak, és úgy alakítják a kapcsolatokat, ahogy az ideális családot elképzelik. Az ötödik hajó azt mutatja meg, hogyan képes a játék beleszólni az élet menetébe, és mennyire befolyásolhatja a komoly, nehéz helyzeteket a gyermeki képzelet és a jó szándék.

A cseh és a szlovák színeket is képvisel Agnieszka Holland világhírű lengyel rendezőnő koprodukciós filmje, a Holtak csontjai, mely a Berlinale fő szekciójában, az Aranymedvéért versenyez. (A filmmel tegnapi lapszámunkban foglalkoztunk.)

Julius Ševčík cseh–szlovák koprodukcióban forgatott, Masaryk című alkotását a Berlinale Special szekcióban mutatják be február 17-én. A Karel Roden főszereplésével készül film Jan Masaryk csehszlovák politikus, diplomata összetett személyiségére emigrációban töltött éveire közelít rá. (MTI, tb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?