Tom Brady, minden idők legjobbja

<p>Vannak jó játékosok, zseniális játékosok, ligaelit-irányítók. És aztán ott van Tom Brady.</p>

Itthoni idő szerint hétfő hajnalban zajlott az 51. Super Bowl, azaz az amerikai fociliga döntő mérkőzése, melynek idén a houstoni NRG Arena adott otthont. A két főcsoport (AFC, NFC) győztesei csaptak össze egymással, az Atlanta Falcons és a New England Patriots gigászi csatájának lehettünk szemtanúi. Az elmúlt húsz év legizgalmasabb döntőjére került sor, bár az első félidő után ezt senki nem merte volna még remélni sem. Az első két játékrészben az Atlanta egész évben parádézó támadógépezete bedarálta a Patriots védelmét, 21:0 is volt az állás, ami az európai fociban 3:0-nak felel meg. A következő Falcons-touchdownnál már mindenki temette az ötödik bajnoki címére gyúró Tom Bradyt és csapatát. Sokan nyugovóra tértek, a meccs lefutottnak tűnt.

Vannak jó játékosok, zseniális játékosok, ligaelit-irányítók. És aztán ott van Tom Brady. És ez volt a kulcs. A harmadik negyedben történt valami, amit ritkán láthatunk, bármilyen sportról is legyen szó. Egy kilátástalan helyzetből úgy áll fel egy csapat, hogy az adott pillanatokban, minden egyes játékhívásnál csak a győzelem lebeg előtte. Nem érez fáradtságot, fájdalmat, nem hallja a stadionban őrjöngő százezer embert sem. A tehetség, a küzdeni akarás párosul a szerencsével, és a New England Patriots egymás után három touchdownnal kiegyenlít a meccs lefújása előtt. Az addig precízen megtervezett atlantai támadásokból már semmi nem maradt, minden egyes drive elején leparancsolja a játékosokat a száz fokon égő New England-i védelem. Mindenki hozzátette a magáét, a támadósor, a védelem, de még a speciális egység is. Így az 51. Super Bowl hosszabbítással dől el, amit aztán annak rendje és módja szerint a New England egy touchdownnal végződő drive-val be is húz. Megtörtént a lehetetlen, a Patriots 28:3-ról felállva 34:28 -ra legyőzi ellenfelét, felállítva ezzel a Super Bowlok történelmének több rekordját.

Tom Brady minden idők legjobb irányítója. Megosztó személyiség, van, aki kedveli, van, aki gyűlöli, de nincs egyetlen olyan hozzáértő vagy sportrajongó sem, aki nagyságát megkérdőjelezhetné. Íme néhány adat, amivel alátámasztható ez az állítás. A Bill Belichik, Tom Brady edző–játékos-páros hetedik döntője volt az idei, amelyből ötöt meg is nyertek. Mindkettő NFL-rekord. A bostoni csapat 2002 óta a legjobbak között szerepel és mindig playoff-tényező. Egy dinasztia jött létre az elmúlt 15 évben, melynek két alappillére a fent említett két úriember. Tom Brady jegyzi a legtöbb Super Bowl-touchdownt, a legtöbb passzolt yardot, a legtöbb sikeres passzot, és még sorolhatnánk.

Minden sportnak megvan a maga ikonja, csillaga, akit hosszú évekig az adott sportág legjobbjaként emlegetnek. Egy játékos, aki kiemelkedik mind közül, aki miatt milliók kezdik el az adott sportot követni. A hokinak ott van Wayne Gretzky, a kosárlabdának Michael Jordan, és vasárnaptól az NFL is új legendával büszkélkedhet Tom Brady személyében. Mindent megnyert, amit lehetett, minden egyéni mutatóban kiemelkedő, ha éppen nem ő a rekordtartó. És még nem fejezte be. Hiába kérte a felesége, Giselle Bündchen, hiába nyert már ötödször bajnoki gyűrűt, Tom Brady még játszani szeretne, és fog is. A sportnak él, és számára minden vasárnap egy következő lehetőség, hogy azt csinálhassa, amit a legjobban szeret. Focizni.

Morvay Péter

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?