A Csemadoké a Márai-ház legnagyobb része

Kassa |

<p>A Csemadok Kassai Városi Választmánya tulajdonába került a Mészáros utcai Márai-emlékház meghatározó része.</p>

A Bethlen Gábor Alapból lehívott, mintegy 115 millió forintos támogatásból összesen két lakás 7 helyiségét vásárolták meg. Az emlékhely megnyitását az év végére tervezik.

„Az épületet 1991-ben emléktáblával jelöltük meg, hét évvel később kezdeményezésünkre – Kassa önkormányzatának döntése alapján – az épület földszinti részében Márai-emlékszobát rendeztek be, illetve megnyitották a kassai nemzeti kisebbségek klubját is. A Kassa Európa Kulturális Fővárosa 2013 projekt keretében egy spanyol tervezőt bízott meg a város a Márai-emlékszoba átalakításával, de a kivitelezés nem sikerült a legjobban, a kiállított anyagok, a falak és a műszaki berendezések nagyon rossz állapotban vannak” – nyilatkozta lapunknak Kolár Péter, a Csemadok Kassai Városi Választmányának elnöke. Hozzátette, a Márai-szoba állapotát számos hazai és külföldi látogató szóvá tette, és a Csemadok-konferenciákon is felmerült a probléma. „Ennek kapcsán lépéseket tettünk egy Márai-emlékhely létrehozására. Először Magyarország Kassai Főkonzulátusával tárgyaltunk, majd rövid időn belül a magyar kormány olyan döntést hozott, hogy megvásárolhassuk az eladásra felkínált ház túlnyomó részét” – tette hozzá Kolár Péter.

Az emlékhelyet azokban a szobákban alakítják ki, amelyekben Márai Sándor a szüleivel és a testvéreivel élt, ebben a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum szakemberei is segítenek, hogy teljes, valós képet nyújthassanak az író kassai életéről. Mivel az épület alsó szintjén található két helyiség továbbra is a város tulajdonában marad, a felek abban egyeztek meg, hogy azokat is a Csemadok fogja kezelni. „Ez azért szükséges, hogy állandóan fogadhassuk a turistákat és a vendégeket, hisz a felső szobákba a lenti helyiségeken keresztül lehet eljutni. A városi önkormányzat megígérte, rövid időn belül rendbe teszik a két helyiséget, hogy azokat még a novemberre tervezett emeleti szobák átadása előtt megnyithassuk. Az üzemeltetéshez állandó személyzetre lesz szükség, ezért további anyagi forrást kell találnunk” – zárta Kolár Péter.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?