„A kűrünk a nézők számára is kihívás”

<p>Sokan ellágyulnak a kűrjeik láttán, mások azt róják fel nekik, hogy minden évben hasonló stílusban korcsolyáznak. A Gabriella Papadakis, Guillaume Cizeron jégtánckettős Ostraván harmadik Eb-aranyát nyerte, de még a sajtótájékoztatón is vihart kavart a zeneválasztásuk.&nbsp;</p>

A gála után a francia duót erről és most visszatérő riválisaikról is kérdeztük.

Sorozatban harmadik Európa-bajnoki címüket szerezték. Miben más ez a győzelem az előző kettőtől?

Guillaume: Ez egy nagyon nagy győzelem, sokat jelent számunkra. Az utóbbi hónapokban rendkívül keményen dolgoztunk, ezért ez a siker még édesebb, mint az előző kettő.

Mi volt idén nehezebb, és mi volt könnyebb, mint az elmúlt két évben?

Gabriella: Sokkal tapasztaltabbak vagyunk, jobban tudjuk, hogyan kezeljük a stresszt és azt, hogy az aranyérem a célunk. De nehéz is volt, mert a rövidtánc után csak a harmadik helyen álltunk, és értelemszerűen ezt nem egészen így terveztük. Szóval volt rajtunk egy kis nyomás.

A kűrjüket szokatlan zenére futják, egy finn együttes, valamint egy kubai énekes és egy izlandi zeneszerző műveiből készült összeállításra. A sajtótájékoztatón fel is merült, hogy ez a zene inkább a kortárs baletthez vagy a modern tánchoz illene, nem pedig a jégtánchoz. Miért választották ezt a zenét?

Guillaume: Az idény elején sokat keresgéltünk, szerettünk volna valami mást felfedezni idén. Nemcsak a zenére értem ezt, hanem a tánc közbeni energiákra, a koreográfiára, a mozdulatokra. Olyasmit akartunk kipróbálni, amivel feszegethetjük a határainkat. Így született meg ez a projekt, és nagyon örülünk annak, amivé lett. Sokat dolgoztunk azért, hogy olyan programot készítsünk, amit szeretünk, és amit a közönség is szeret.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"264227","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Van egy sajátos stílusuk, amihez az elmúlt három évben hűek voltak, ez a légies, könnyed korcsolyázás, amellyel mégis roppant mély érzelmeket közvetítenek. Ez az a stílus, amelyben a legjobban érzik magukat?

Gabriella: Igen, és ez az a stílus, amelyben a legjobban megmutathatjuk a kvalitásainkat. Ezért ezek a legjobb választások számunkra. Igyekszünk fejlődni a stílusunkban is, és felépíteni valamit, ami tényleg a miénk.

Gondolkoztak már azon, milyen stílust választanak jövőre, az olimpiai szezonra?

Guillaume: Van néhány ötletünk, de azt gondolom, hogy idén – bár megtartottuk egy nagyon jellemző oldalunkat, amelyet az előző kűrjeinkben is meg lehet találni – olyan programot készítettünk, amelyben ki kellett lépnünk a komfortzónánkból. Ezzel idén egyfajta kockázatot vállaltunk. Úgyhogy lehet, jövőre valami kevésbé kockázatosat választunk, olyasmit, amivel úgy érezzük, hogy megszerezhetjük az olimpiai aranyat.

Mit értenek az alatt, hogy ki kellett lépniük a komfortzónából?

Gabriella: Először is, ezt a zenét nagyon nehéz kifejezni, és nehéz megérteni, átérezni is. De ezért is tetszett meg nekünk. Ez a kűr kihívás számunkra, de azok számára is, akik korcsolyát néznek. Másrészt olyan koreográfiát kellett készítenünk, amely illeszkedik ehhez a zenéhez, ami szintén komoly munka volt.

Dühíti önöket, ha értetlenkedésbe ütköznek a zenéjükkel kapcsolatban?

Guillaume: Nem, tényleg nem! Kihívás volt számunkra ezt a programot elkészíteni és a közönség elé tárni. De azt gondolom, ez a kűr az egész műkorcsolyavilág, a bírók, a nézők számára is kihívás, hogy nyitottak-e rá. De nem érzem a kűrt forradalminak, inkább egy meghívónak tartom a mi saját világunkba.

Az Eb-n minimális különbségek döntöttek a top 3 pár között. 3,03 ponttal előzték meg a második helyezett olasz Anna Capellini, Luca Lanotte duót, ők pedig mindössze 0,08 ponttal végeztek az orosz Jekatyerina Bobrova, Dimitrij Szolovjev kettős előtt. Nem érzik kicsit kegyetlen sportnak a jégtáncot, ahol a legapróbb részlet is érmek sorsáról dönthet?

Gabriella: Ez nem egyszerű, de szerintünk teljesen fair. Olyan sok nehéz elemet mutatunk be a jégen, hogy tényleg minden egyes lépésre, minden egyes mozdulatra oda kell figyelniük a bíróknak. Ez így igazságos.

Az idei világbajnokságon nagyon erős riválisaik lesznek a két és fél év kihagyás után visszatérő, olimpiai bajnok és ezüstérmes Tessa Virtue és Scott Moir személyében. Hogyan fogadták a döntésüket, hogy újra versenyezni fognak, ráadásul ugyanannál az edzői csapatnál készülnek Montrealban, mint önök?

Guillaume: Nagyon jó, hogy ők is ott vannak Montrealban, és együtt edzhetünk.

Barátkoznak, vagy mindenki a maga dolgára koncentrál?

Guillaume: Barátok vagyunk. Az első pillanattól kezdve nagyon jól kijöttünk egymással. Tényleg jó együtt edzeni.

A Grand Prix-döntőben alulmaradtak Tessáékkal szemben. Mi kell ahhoz, hogy a világbajnokságon megforduljon a sorrend?

Gabriella: A Grand Prix-döntőben elkövettünk néhány hibát, szóval a legfontosabb az, hogy hibátlanul korcsolyázzunk. Azon leszünk, hogy minden szempontból még jobb programot mutassunk be, mint eddig bármikor.

A kanadai kettős már nyert olimpiát – inspiráció ez az önök számára?

Guillaume: Igen is, meg nem is. Tiszteljük, amit csinálnak, és néhány programjukat nagyon szeretjük, nagyon erős párnak tartjuk őket. De szeretnénk a saját stílusunkhoz hűek lenni, a magunk útját járni.

Amikor kiderült, hogy a legkeményebb ellenfeleik pont az önök edzőivel akarnak együtt dolgozni, nem voltak kicsit mérgesek? Érthető reakció lett volna.

Gabriella: Bízunk az edzőinkben. Inkább kíváncsiak voltunk, milyenek lesznek, milyen lesz együtt edzeni. Örülünk neki, hogy tanulhatunk tőlük.

Mik a terveik a helsinki világbajnokságig?

Guillaume: Két hónapig nyaralunk, aztán reméljük, hogy mi leszünk a világbajnokok! Nem, csak viccelek, természetesen nem így lesz. Lesz az Eb után pár szabadnapunk, de aztán ismét vár ránk a kemény munka. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?