Kulcsár Győző újabb olimpiai bajnokokat akar nevelni

<p>Kulcsár Győző kapta a Magyar Sportújságíró Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság életműdíját az Év sportolója-gálán. A 76 éves szakember párbajtőrvívóként négyszeres olimpiai bajnokként vonult vissza,s hasonlóan sikeres mester lett. Tanítványai közül Nagy Tímea (2004) és Szász Emese (2016) nyert olimpiát. A vívólegenda készségesen nyilatkozott lapunknak.</p>

Mit jelent önnek az életműdíj?

Ezen még nem gondolkoztam…

Váratlanul érte az elismerés?

Nem tagadom, kicsit meglepődtem, mert azt szokták mondani, hogy az életműdíj valaminek a befejezése. De én még nem akarom befejezni.

Négyszeres olimpiai bajnokként parádés pályafutást tudhat maga mögött. Melyik ötkarikás játékokra emlékszik vissza a legszívesebben?

Ez olyan, mintha az édesanyától megkérdeznék, hogy melyik a legkedvesebb gyermeke. Nem tud választ adni. Én sem tudok. Minden olimpiának különös varázsa van.

1968-ban a csapat mellett egyéniben is diadalmaskodott.

Mennyiségileg persze a mexikói ötkarikás játékok voltak a legsikeresebbek a számomra. De a tokiói volt az első, az mindig felejthetetlen. Münchenben pedig sérült voltam, de így is bronzérmes lettem egyéniben. Az 1972-es játékok előtt letagadtam, hogy egészségügyi problémáim vannak. A srácok segítettek, kisumákoltuk, hogy kivigyenek, ott meg terroristák lövöldöztek.

Miként gondol vissza a müncheni terrorakcióra?

Ronda dolog volt, félbeszakították a versenyeket, úgy nézett ki, hogy nem is fogják befejezni az olimpiát. Nagyon szomorú sportidegen történet ez, amelyben ártatlan izraeli sportolókat gyilkoltak meg.

Melyik olimpiai győztes magyar párbajtőrcsapat volt a legerősebb?

A Nemere, Schmitt, Fenyvesi, Kulcsár négyestől nem volt jobb (Nemere az 1968-as olimpia után Németországba disszidált). Négy teljesen különböző karakterű és stílusú vívó alkotta a csapatot. Ha nekem ellenük kellett volna vívnom, akkor inkább becsomagolok és hazamegyek.

Miután befejezte aktív pályafutását, edzősködni kezdett, és komoly sikereket ért el.

Először egykori mesterem, Vass Imre tanítványait vettem át, velük dolgoztam, aztán 8 évig magyar szövetségi kapitány voltam. 1988-ban kimentem Olaszországba edzősködni, 2001-ig ott dolgoztam a válogatottakkal, tanítványaim közül Maurizio Randazzo csapatban kétszeres (1996, 2000), Sandro Cuomo és Paolo Milanoli egyszeres olimpiai bajnok lett. Jó évek voltak, remekül éreztem magam Itáliában. Miután hazatértem, szakágvezetőként tevékenykedtem, büszkeséggel tölt el, hogy védenceim közül Nagy Tímea és Szász Emese is felállhatott az ötkarikás dobogó legfelső fokára. A mostani magyar vívóvezetéssel nem vagyok túlzottan jóban, ők nem szeretnek engem, én nem szeretem őket. Azt tartom, csináljanak, amit akarnak, én végzem a saját munkámat.

76 évesen hány tanítványa van, és mennyi időt tölt naponta az edzőteremben?

Nagyon szeretem, amit csinálok, naponta 4 órát töltök a vívóteremben. Szász Emesén kívül jelenleg gyerekekkel foglalkozom. Amíg erőm van, amíg a Jóisten megsegít, megpróbálok olimpiai bajnokokat nevelni. A rend, fegyelem és pontosság három nagyon egyszerű dolog, de a víváshoz ez kell. Ez roppant egyszerűen hangzik, de rettenetesen nehéz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?