100 ezer nyugdíjas kaphat többet

<div>Az úgynevezett régi nyugdíjasok járadékának átszámítását lehetővé tevő törvény jövő januárban léphet életbe.</div>

Mintegy 13 ezer, 1988 előtt nyugdíjazott nyugdíjas járadéka emelkedik 25,50 euróval, az 1988 és 2003 között nyugdíjazottak nyugdíjemelését (mintegy 88 ezer ember) pedig egyénileg számítja ki a Szociális Biztosító.  A jogszabály értelmében azoknak a nyugdíja emelkedik, akik legkésőbb 2003 decemberében mentek nyugdíjba, és a 2004-es nyugdíjtörvény alapján magasabb járadékra lettek volna jogosultak. „Megvan a politikai akarat a módosítás elfogadására, amely 2018 januárjában léphet életbe” – tájékoztatta lapunkat Ivan Švejna (Híd), a szociális ügyi minisztérium államtitkára. A régi nyugdíjasok járadékának átszámítása a kormányprogramnak is része lett, a Híd javaslatára. A javaslatot várhatóan az ellenzék egy része is támogatni fogja, Jozef Mihál (SaS) korábban támogatásáról biztosította. 1988 előttiek, utániakA törvénytervezet kétféleképpen kezelné a régi nyugdíjasokat: az 1988 előtt nyugdíjazottak közül azok, akiknek az akkori nyugdíjplafon miatt alacsonyabb a nyugdíja, egységesen 25,50 eurós nyugdíjemelést adna. „Ez az intézkedés mintegy 12900 embert érint” – állítja Švejna. Az egységes emelésre azért van szükség, mivel a Szociális Biztosító nem rendelkezik a fizetéseikre vonatkozó adatokkal, dokumentumokkal. A másik csoportba az 1988 és 2003 között nyugdíjazottak tartoznak, de csak azok, akik magasabb nyugdíjat kaptak volna a 2004-ben életbe lépett nyugdíjtörvény alapján. „Nem minden nyugdíjas számíthat járadéka emelkedésére, elsősorban azoknak nő majd a nyugdíja, akik magasabb keresettel rendelkeztek” – magyarázta az államtitkár. Az átlagos emelés mértéke 40–50 euró lesz, de Švejna figyelmeztet, hogy az eltérések nagyok lehetnek az aktív korukban kapott fizetés függvényében „Lesznek, akiknek csak 1–2 euróval, másoknak akár 100 euróval is emelkedhet a járadéka” – mondta a Híd alelnöke. Egyénileg számítja ki a Szociális Biztosító a nyugdíjemelés nagyságát és mivel ebbe a csoportba mintegy 88 ezer nyugdíjas tartozik, a Szociális Biztosítónak több hónapig tart majd a nyugdíjemelés meghatározása. Januártól emelkedikA régi nyugdíjasok járadékának emelését 2018 januárjától tervezi a kormány, akkor léphet ugyanis életbe a tervezett törvénymódosítás. Mivel azonban a legtöbb esetben egyénileg számítják majd át a nyugdíjakat, a folyamat több hónapig fog tartani. „Lesznek, akik már februárban emelt összegű nyugdíjat kaphatnak, de olyanok is lesznek majd, akikre csak októberben kerül sor” – magyarázta az államtitkár. Mivel azonban az emelés visszamenőleges lesz, őket sem rövidítik meg: az emelést január 1-jéig visszamenőleg megkapják.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?