Hat veszély, ami elsősorban a férfiakat fenyegeti

<p>A születéstől az öregkorig a nők egészségesebbek, mint a férfiak. A halálozási listákat vezető betegségekben elhunytak között is mindig nagyobb a férfiak aránya, mint a nőké, egyetlen kivétel az Alzheimer-kór, melynek kialakulásához a legtöbb férfi nem él elég sokáig.</p>

A férfiak átlagosan nyolc évvel korábban hunynak el, mint feleségük. Ennek nem csak biológiai okai vannak. A férfiak többsége nem sokat törődik az egészségével, és amíg dolgozni tudnak, produktívnak érzik magukat, társadalmi szerepüket betöltik, addig egészségesnek érzik magukat. Sokkal ritkábban mennek orvoshoz, mint a nők, és ha végre rászánják magukat, sokkal súlyosabb állapotban keresik fel a szakembert, mint a nők. A férfiakat leginkább fenyegető veszélyek mindenki előtt ismertek, sokat emlegetettek és megelőzhetők.

Szív- és érrendszer betegségek

A szív- és érrendszeri megbetegedések és a sztrók az első helyen álló vezető halálok a férfiakat illetően. Ilyenkor a koleszterin plakk elzárja a szív és az agy artériáinak egy részét, vérrögöt képezve pedig szívinfarktust vagy sztrókot, azaz szélütést okoz. Noha a szív- és érrendszeri betegségek a nőket is nagy arányban veszélyeztetik, az ő érrendszerük egészségesebb a férfiakénál. Ebben a „jó koleszterin” (HDL) magasabb szintje is szerepet játszhat. A férfiaknak ezért jobban oda kell figyelniük, hogy csökkentsék az infarktus vagy az agyi érkatasztrófa kockázatát:

 25 éves kortól 5 évente ellenőriztesse a koleszterinszintjét.

 Rendszeresen figyelje a vérnyomását és koleszterinszintjét, különösen ha az magas.

 Legalább napi 30 perc mozgást iktasson a napirendjébe.

 Fogyasszon több zöldséget és gyümölcsöt, csökkentse étrendjében a telített és többszörösen telített zsírok mennyiségét.

Tüdőrák

A tüdőrák szörnyű betegség: agresszív és szinte mindig áttétes. Gyorsan terjed, még mielőtt tüneteket okozna, vagy akkorára fejlődne, hogy a röntgenképen kimutatható lenne. Mire észreveszik, általában már előrehaladott állapotú, és nagyon nehéz kezelni. A betegeknek csak kevesebb mint fele él még egy évvel a betegség diagnosztizálása után is. Tehát... még mindig dohányzik? A dohányzás a felelős a tüdőrákos megbetegedések 90 százalékáért. A dohányzásról történő bármely életkorban való leszokás nagymértékben csökkenti a tüdőrák kialakulásának esélyét.

Prosztatarák

A különböző prosztataproblémák jelentkezésének az életkor előrehaladtával egyre nagyobb a valószínűsége. A prosztatarák a leggyakoribb rákfajta, ami a férfiakat fenyegeti. Minden hatodik férfinél diagnosztizálják élete során, és csak minden 35. eset halálos. Míg egyes prosztataráktípusok lassan alakulnak ki és nem terjednek tovább, mások agresszív lefolyásúak. Sajnos, egyelőre nincs megfelelő módszer arra, hogy megállapíthassuk, melyik típusú alakult ki a betegnél. A prosztatarákot a hagyományos, kézzel történő vizsgálattal és a PSA antigénre való vérteszttel állapítják meg. A szakemberek javasolják a rendszeres szűrővizsgálatot, mely segít a betegség időben történő felismerésében.

Depresszió, öngyilkosság

A depresszió nem csak egyszerű rosszkedvet, lehangoltságot jelent. Olyan érzelmi állapot, mely a szervezet egészének egészségére kihat. Depressziós állapotban az agy vegyületeinek és a stresszhormonoknak az egyensúlya megbomlik. Megváltoznak az alvási és étkezési szokások, a szervezet energiaszintje. Korábban úgy gondolták, hogy a depresszió sokkal több nőt érint, mint férfit. Mára azonban kiderült, hogy a férfiak azok, akik elrejtik depressziós érzéseiket, vagy másképp fejezik ki azokat. A férfiak elrejtik fájdalmukat, nem sírnak, hanem dühösek és agresszívak lesznek, vagy az alkoholban találnak vigaszt. Mindennek igen tragikus következményei lehetnek. Noha a nők többször kísérelnek meg öngyilkosságot, a férfiak sokkal több „sikerrel” teszik ugyanezt. Különösen a fiatalabb férfiaknál magas az öngyilkosságok aránya. A depresszió elleni gyógyszeres kezelésre a legtöbb férfi jól reagál, ezért ha úgy érzi, hogy ön is depressziós, keresse fel orvosát és kérjen segítséget!

Cukorbetegség

Gyakran tünetek nélkül kezdődik. Az évek során a vércukorérték egyre magasabb lesz, melyre a gyakori vizelési inger és állandó szomjúságérzet utalhat. A megnövekedett glükózszint a vérerekre és az idegekre is méregként hat. Szívinfarktus, sztrók, vakság, veseelégtelenség, amputáció – mind a cukorbetegség következménye lehet. A 2000 után született fiúgyermekek közül minden harmadik nagy valószínűséggel cukorbeteg lesz, aminek hátterében egyebek mellett az elhízás és a túlsúly áll. A rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozásra való áttérés megakadályozhatja a kettes típusú diabétesz kialakulását. Már napi 30 perc testmozgás is 50 százalékkal csökkenti a túlsúlyos férfiak esetében a betegség kialakulásának esélyét.

Merevedési zavar

Noha a merevedési zavar nem életveszélyes állapot, ám igencsak figyelemfelhívó tényező a beteg egészségi állapotát illetően. A 40 év feletti férfiak 39 százaléka, míg a 70 év felettiek kétharmada szenved valamilyen merevedési zavartól. Ráadásul ezeknél a férfiaknál sokkal gyakoribb a depresszió előfordulási aránya. A merevedési zavar azt is jelzi, hogy a szervezet érrendszere nem egészséges. Orvosok szerint a szív- és érrendszeri betegségeknek ez az első figyelmeztető jele. Ha önnek is merevedési zavara van, keresse fel orvosát, hogy megtudja, a szexuális életén kívül más is veszélyben van-e. (webbeteg)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?