Tanácsadókra megy az uniós pénz

Pozsony |

<p>Szlovákiában nem csupán az uniós támogatások katasztrofális merítésével vannak gondok, a támogatások lehívásával kapcsolatos tanácsadói cégek esetében is hatalmas visszaélésekre derült fény &ndash; állítják az ellenzéki SaS képviselői, akik szerint a legtöbb pénzt a földművelésügyi tárca herdálta el.</p>

„Szlovákia már három éve merítheti az új programozási időszakra elkülönített pénzösszeget, eddig azonban ennek csupán a 3,9 százalékát hívtuk le, ami rendkívül kevés. A kormány azonban annál aktívabb a pénzek elherdálásában” – állítja Lucia Nicholsonová, a parlament SaS-es alelnöke. Szerinte a minisztériumok egyre nagyobb mértékben bíznak meg az uniós támogatások merítésével kapcsolatos tanácsadói szolgáltatásokért cégeket. Az erre elkülönített 650 millió euróból máris 75 millió eurót költöttek el. Nicholsonová szerint a belügyminisztérium 2014-ben egy pályázat során tíz tanácsadó társaságot választott ki, és a minisztériumok csak ezekből választhatnak.

A Deloitte a nyerő

Az eddigi legnagyobb nyertesnek a Deloitte számít, amelynek 33,4 millió euró ütötte a markát, miközben a tanácsadó cég alkalmazottai 130 eurós órabérért csak azt a munkát végzik el, amely a minisztériumi alkalmazottak munkakörébe tartozik. „A legrosszabb helyzetről a földművelésügyi tárca esetében számolhatunk be, ahol még az előző miniszter, Ľubomír Jahnátek hivatali ideje alatt 6,6 milliós szerződést írtak alá a Deloitte tanácsadó céggel, miközben az integrált regionális operatív program vezetője a tárcánál Marek Mitošinka, aki 2015-ig tanácsadóként dolgozott a Deloitte-nak” – mondta Nicholsonová. A Deloitte szerinte az elmúlt időszakban több súlyos hibát is elkövetett, az óvodákkal kapcsolatos kiírás esetében például az Európai Bizottságnak kellett közbelépnie, Mitošinkának köszönhetően azonban „sikeresen oldották meg az ügyet”: a Deloitte új megrendelést kapott, amely során kijavíthatta az elkövetett hibákat.

Hogy mekkora összegekről volt szó, azt Nicholsonová szerint mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Deloitte csak egy 70 oldalas kézikönyvért 95 ezer eurót zsebelt be a földművelésügyi tárcától, miközben egy hasonló kézikönyve már korábban is volt a minisztériumnak. Az SaS ezért arra kéri a tárcavezetőt, Gabriela Matečnát, hogy tegyen rendet a tárcájánál. Richard Sulík, az SaS elnöke figyelmeztette Matečnát, hogy a fent jelzett hiányosságokról az Európai Bizottságot is tájékoztatják.

15 éves tapasztalat

A földművelésügyi tárca jelenlegi vezetése azzal védekezik, hogy a minisztérium irányításának a márciusi átvételét követően jelentős mértékben sikerült növelni az uniós támogatások merítését. „Csak november óta 416 millió eurós keretösszeget hirdettünk meg” – nyilatkozta Zuzana Peiger Ačjaková, a tárca sajtóosztályának képviselője, aki szerint az SaS bírálata teljesen alaptalan. „Mitošinka például 15 éves tapasztalattal rendelkező csúcsszakember, akinek köszönhetően sikerült újraindítani az uniós támogatások lehívását” – tette hozzá Ačjaková. (TASR, SITA, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?