Áprilisra elkészülhet a reform

Pozsony |

<p>Peter Plavčan (SNS-jelölt) oktatási miniszter elégedett tárcája előző évi teljesítményével. Ha összegzését nagyító alá tesszük, több hiányosságot is találunk.</p>

Tizenegy pontba foglalta össze az oktatási miniszter az előző évben teljesített feladatokat. Ezek egyike a nagy közoktatási reform elindítása, melynek munkavázlata szakmai egyeztetés alatt áll.

Májusra kész a reform

Plavčan szerint a reform végleges változata legkésőbb májusban kerülhet a kormány elé. „Már finiselünk a nulladik akciótervvel, mely a már idén megvalósítható reformok, változtatások listáját tartalmazza. Ezt követően elkészül a reformtörekvések első akcióterve is az intézkedések becsült költségével” – mondta a tárcavezető, aki az idén megvalósítható konkrét intézkedésekről egyelőre nem akart beszélni.

A miniszter sikerként könyveli el, hogy módosult a minimális osztálylétszámot szabályozó jogszabály, mely összesen mintegy 60, köztük számos magyar kisiskolát is megmentett a bezárástól. A törvény módosítása maradéktalanul nem oldotta meg a kisiskolák problémáját, a tárca azt ígéri, hogy ezt az oktatási intézmények finanszírozását szabályzó törvény módosításával kívánja rendezni. A törvénytervezeten ősztől dolgozik a minisztérium.

Béremelés

Plavčan elégedett a pedagógusok béremelésével is, mely idén szeptemberben újabb 6%-kal emelkedik. Állítja, hogy a tárca idei költségvetésében van keret a béremelésre. „A választási ciklus végére, beleértve a tavaly szeptemberi béremelést összesen 39%-kal emelkednek a pedagógusbérek” – mondta a miniszter. Ugyanakkor a szakszervezetek nem írták alá az idei évre vonatkozó kollektív szerződést. Ráadásul a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) nem tudta garantálni, hogy az idén szeptemberben esedékes újabb 6%-os béremelést az önkormányzatok is megvalósítják. Az óvónők, a szabadidőközpontok, az iskolai klubok és a művészeti alapiskolák pedagógusainak béremelését az önkormányzatoknak saját költségvetésükből kell előteremteni, melyre Michal Sýkora, a ZMOS elnöke szerint nincs fedezetük. „Abban megállapodhatunk, hogy Plavčan átutalja az önkormányzatoknak a béremelés összegét” – jelentette ki a napokban Sýkora. Elképzelhető, hogy a pedagógusok egy része hoppon marad, mert Plavčan az átutalására vonatkozó kérdésre azt felelte: „várjuk meg, hogyan dönt a béremelésről a ZMOS tanácsa februárban”.

A tárca sikerként könyveli el azt a segédanyagot is, mely a szélsőségek elleni harcban hivatott segíteni a pedagógusokat. A tízoldalas dokumentum csalódás volt a civileknek és a pedagógusoknak egyaránt. Elavultnak, hiányosnak minősítették, ráadásul módszertani segítséget szerintük a gyakorlatban egyáltalán nem jelent.

Adminisztratív terhek

Peter Plavčan az egyik legfontosabb feladatnak nevezte az óvodák adminisztratív terheinek csökkentését. Eddig csak egy elemzés készült el, mely öt óvodai dokumentáció törlését javasolja. A tárca felkérte az alap- és középiskolák módszertani bizottságait is, hogy tegyenek javaslatot az általuk fölöslegnek vélt adminisztratív feladatok törlésére.

A miniszter elemzést készíttetett a hazai oktatási intézmények állapotáról, becslése szerint a hazai iskolák, óvodák felújításának és felszerelésének költsége 2 milliárd euróra rúg. Kérdés, hogy a kormány hajlandó-e ilyen összeget áldozni az ágazatra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?