Többet kaphat, aki nővért ver

Pozsony |

<p>Januártól súlyosabb büntetésre számíthatnak azok, akik munkájukat végző egészségügyi dolgozókra támadnak. A büntető törvénykönyv szigorítását az indokolja, hogy az utóbbi években egyre több az orvosok és a nővérek elleni erőszak.</p>

Míg egy könnyű testi sértésért, amelynek egészségügyi következményei lettek 0,5–2 év börtönbüntetés szabható ki, addig január elsejétől 1–3 évre számíthat az, aki munkáját végző egészségügyi dolgozóra támad. Súlyosabb bűncselekmények esetén a büntetés különbsége 3–4 év is lehet, ha védett személyt ért támadás. A büntető törvénykönyv igazságügyi minisztérium által kidolgozott, most életbe lépett módosítása ugyanis védett személyek közé emelte az egészségügyi dolgozókat, éppen az egyre gyakoribb támadások miatt. Ezzel abba a kategóriába tartoznak, mint a rendőrök, a terhes nők, a gyerekek vagy az idősek, akiket szintén szigorúbban véd a törvény.

A törvénykönyv módosításának örülnek az érintettek. „Azt várjuk, hogy az egészségügyi dolgozók fokozott törvényi védelme hamarosan hozzájárul a nővérek elleni verbális és fizikai támadások számának csökkenéséhez” – állítja Iveta Lazorová, a Szlovákiai Nővérek és Szülészasszisztensek Kamarájának elnöke. 2003-tól tapasztalják a támadások számának fokozatos emelkedését. „A nővéreket a betegek leggyakrabban bármilyen, kezük ügyébe eső tárggyal fenyegetik, nem ritka azonban a rugdosás, a fojtogatás sem, és gyakori, hogy a nővért és annak családját is kiirtással fenyegetik meg” – magyarázta a kamara elnöke.

A helyzet az utóbbi időben annyira elfajult, hogy az agresszív betegekkel nemcsak a sürgősségi betegellátásban vagy a pszichiátriai osztályokon találkoznak a nővérek és az orvosok, hanem gyakorlatilag bármelyik kórházi osztályon vagy rendelőintézetben. A kamara konkrét számokkal is rendelkezik, a poprádi kórház baleseti sebészetén például 2015-ben 375 agresszív támadás ért egészségügyi dolgozókat, a nagyszombati egyetemi kórházban pedig csak a nővéreket 108 alkalommal érte támadás. A Komenský Egyetem Turócszentmártoni Orvosi Kara által végzett 2015-ös felmérés szerint a nővérek 96,8%-át szóbeli támadás éri, azonban tettlegességé fajult szidalmazást is 86,3%-uk tapasztalt. Lazorová szerint az agresszív betegek, akik gyakran ittas állapotban vagy drogok hatása alatt kerültek kórházba, nem egyszer a kórházi szoba felszerelését is tönkreteszik. „Egyre veszélyesebb az egészségügyi dolgozók munkája, ezért az erősebb törvényi védettség számunkra elengedhetetlen” – áll a Szlovák Orvosi Kamara nyilatkozatában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?