Beblavý: a Smer másodosztályú politikusok lerakataként használja a megyéket

Pozsony |

<p>Robert Fico kormányfő és Andrej Danko házelnök egyetlen nyomós érvet sem tudtak mondani, miért kellene fenntartani a megyei önkormányzatok (VÚC) rendszerét - reagált Miroslav Beblavý Fico minapi kirohanására, melyben a megyék eltörlését indítványozó &nbsp;független képviselő javaslatát teljesen érdektelennek és jelentéktelennek minősítette.</p>

Beblavý mai sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a legutóbbi, 2013-as megyei választások után Robert Kaliňák belügyminiszter még arról beszélt, hogy a megyéket meg kellene szüntetni. Beblavý most ígéretet tett, hogy ha a koalíció előáll egy a megyék felszámolását célzó javaslattal, ő visszavonja a sajátját. Beblavý szerint Fico azért ingerült, mert a megyék nagyon fontosak a Smer számára, mivel a smeres képviselők csaknem fele valamilyen megyei tisztséget is betölt, ezen kívül ide helyezik a "B és C kategóriájú" pártpolitikusokat. "Baška, Blanár és Chudík megyefőnök. Ďurovčík megyei elnökhelyettes, Panáček az volt, míg le nem mondott, Kubánek a megyei hivatal igazgatója, 14 további pártpolitikus vagy megyei képviselő, vagy megyei intézmény igazgatója, vagy mindkettő" - figyelmeztetett Beblavý, hozzátéve: az elmúlt 12 évben semmilyen új kompetenciával nem bővült a megyék hatásköre, viszont 57 százalékkal több alkalmazottat foglalkoztatnak. Fico kritikájára reagálva Beblavý elmondta: az méltatlan egy közjogi méltósághoz és árt a demokráciának. "El tudja képzelni, hogy így beszélne a politikai ellenfeleiről az államfő, Kiska?" - kérdezte Beblavý. 200 milliót spórolhatnánk Miroslav Beblavý és Katarína Macháčková független képviselők a napokban a megyei önkormányzatok megszüntetését javasolták. A két független képviselő szerint ezzel öt éven belül több mint 200 millió eurót takarítana meg az állam. Szlovákia korábban három kerületre tagolódott, a nyolc megyés felosztást Mikuláš Dzurinda kormánya vezette be 2001-ben. Miroslav Beblavý a megyék jogköreit az önkormányzatok és az állam között osztaná el. Előbbiek az iskolákat, a szociális és a kulturális intézményeket kapnák meg. Az állam felelne a területrendezésért, az úthálózatért és a kórházakért. Katarína Macháčková szerint a megyei hivatalok 15 éves működésük alatt egyetlen, a megalakulásukkor kitűzött célt sem tudtak teljesíteni. „Ezek egyike a regionális különbségek felszámolása volt, melyek néhol stagnálnak, máshol viszont tovább mélyültek. Nem tették hatékonyabbá a közügyek irányítását, ráadásul nulláról indulva 370 millió eurós tartozást halmoztak fel” – mutatott rá Macháčková. Hozzátette, 2004-től – utoljára ekkor kaptak újabb jogköröket – a megyei hivatalok alkalmazottainak számát 57%-kal növelték. Beblavý és Macháčková elképzelésének megvalósításához alkotmányos többség, vagyis 90 támogató szavazat szükséges. „Engem nem érdekel a parlament teljesen jelentéktelen képviselőjének az elképzelése. A javaslat irreleváns. Egyikünkkel sem egyeztetett az elképzeléséről” – reagált a felvetésre személyeskedő és sértő stílusban Robert Fico kormányfő koalíciós partnerei jelenlétében. Bár a Smer korábban fontolgatta a 3+1 felosztású megyerendszer bevezetésének lehetőségét, most kormánypártként csak az önkormányzati és a megyei választások összevonását kezeli prioritásként. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?