Tavaly egy párt sem jött létre

Pozsony |

<p>Szlovákiában továbbra is több mint másfél száz politikai párt létezik, nagy részük ugyanakkor nem aktív, és felszámolás alatt áll.&nbsp;Tavaly egyetlen új párt sem alakult, ám többen jelentették már be, hogy vannak ilyen irányú terveik.&nbsp;</p>

A belügyminisztérium nyilvántartása alapján 153 párt létezik Szlovákiában, közülük 64 aktív, 89 pedig felszámolás alatt áll. Tavaly két párt felszámolását indították el, további kettőt pedig töröltek a nyilvántartásból – erősítette meg a tárca. 

Felszámolás alá került például az Új Demokrácia, valamint a zavaros hátterű TIP párt is, mely a tavalyi választások előtt nagyon költséges kampányt folytatott, és rózsaszín óriásplakátjaival elárasztotta a fél országot. A párt óriási adósságokba keveredett, a választásokon pedig mindössze 0,72 százalékot szerzett – mára már nem működik a weboldaluk sem, teljesen eltűntek a süllyesztőben. Háttér-információk szerint korábban a Pavol Paška érdekeltségi körébe tartozók „üzemeltették” a pártot. 

A nyilvántartásból a Magnificat Slovakia párt, valamint Zuzana Martináková egykori SDKÚ-s képviselő hamvába holt politikai kísérlete, a Robíme to pre deti – SF nevű párt került ki. 

Új párt ugyanakkor tavaly nem jött létre, és a belügyminisztérium nem is tart nyilván regisztrációs javaslatot sem. Tudni lehet azonban, hogy többen is pártalapításba kezdenek: ilyen például a Nezávislosť a jednota (Függetlenség és Egység, NAJ), vagy épp Richard Rybníček TOSKA nevű kezdeményezése. Nekik 10 ezer aláírást kell összegyűjteniük pártjuk bejegyzéséhez, ahogy Róbert Švecnek, Marian Kotleba nagy ellenlábasának is, aki szélsőjobboldali pártot akar létrehozni a Szlovák Megújhodási Mozgalomból (SHO). 

A pártalapításhoz ugyanakkor nem szükséges új pártot létrehozni. A jogszabályok továbbra is lehetővé teszik egy már létező párt „megvásárlását” és átnevezését is. Pár éve így jött létre például az MKDSZ is. (TASR, fm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?