Befagytak a folyók és a holtágak keleten

Tiszacsernyő |

<p>Napok óta vastag jégpáncél borítja a tiszacsernyői halásztársaság kezelésében lévő vizeket, ezért a halállomány védelmében rendszeres lékvágást végeznek.</p>

„Horgászszervezetünkhöz tartozik a és a Latorca is. Utoljára négy-öt évvel ezelőtt fagyott be teljesen a Tisza vize, viszont a holtágak és a tavak – ha csak pár napra is – szinte minden éven befagynak. Mivel már kifejezetten vastag jégpáncél borítja a holtágak vízfelszínét, heti rendszerességgel kell új lékeket vágni a jégbe” – nyilatkozta lapunknak

Pitócky Péter, a tiszacsernyői halásztársaság elnöke. Hozzátette, horgászszervezetüknek jelenleg 240 tagja van, de csak nagyon kevesen tudnak bekapcsolódni a halállomány téli védelmébe, ezért az egyszerűbb munkák elvégzése is nagy erőfeszítést igényel. „Szlovákiában tilos a jéghorgászat. A gondot nem a jégtakaró kialakulása, hanem gyors olvadása jelenti. Igazából csak a mélyebb vizekben áll fenn az oxigénhiány veszélye, és főleg akkor, amikor hirtelen megolvad, majd újra megfagy a jég alatti víz. A rétegessé fagyott jég szinte lehetetlenné teszi az oxigén bejutását a vízbe, ami a halak pusztulásához vezethet. Ekkor van igazán szükség a rendszeres lékvágásra” – tette hozzá Pitócky. A Tiszán húsz évvel ezelőtt nagymértékű volt a halállomány pusztulása, de Pitócky szerint ennek veszélye most nem fenyeget. „Általában évi 1000 kilogrammnyi halat telepítünk a vizeinkbe, de tavaly több mint 2500 kilót sikerül betelepíteni. Mindezek mellett azt szeretnénk elérni, hogy a kistárkányi Tisza-holtágában újra legyen víz, ezért további támogatókat keresünk annak az ároknak az ásatásához, melyet a kiszáradt holtág medrében szeretnénk kialakítani” – zárta Pitócky.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?