Májustól pokollá teszik az állástalanok életét

Pozsony |

<div>A munkanélküliek aránya Szlovákiában a gazdasági válság óta nem látott mélyponton van, a kormány azonban elégedetlen.</div>

Olyan javaslatcsomagot fogadott el a kabinet, amely még több ember kedvét veheti el attól, hogy munkanélküli-segélyért folyamodjon.  Ha a kormány javaslatára a parlament is rábólint, a munkanélküliek nyilvántartásával kapcsolatos szabályok májustól szigorodnak. Ján Richter munkaügyi miniszter szerint ezt követően az állástalanok már nem tehetik meg, hogy a nekik felajánlott munkahelyen egy hónap után felmondjanak, és újra jelentkezzenek állástalanként a munkaügyi hivatalban. Ha ezt többször is megteszik, akkor leghamarabb a felmondást követő fél év elteltével veszik őket újra nyilvántartásba. Szigorodnak az állástalanok munkavállalásával kapcsolatos szabályok is. Jelenleg munkanélküliként havonta maximum 148,57 eurót kereshetnek anélkül, hogy törölnék őket a nyilvántartásból. Az új szabályok szerint azonban évente már legfeljebb 40 órát dolgozhatnak, és azt sem rendes munkaviszonyban. Megtiltják, hogy az állástalan annál a munkáltatónál dolgozzon, akinél az állása elvesztését megelőzően volt munkaviszonyban. A munkaügyi hivatal nyilvántartásából akkor is törlik az állástalant, ha nem jelzi időben a fent jelzett munkaviszonyt, és akkor is, ha komoly indok nélkül nem vállalja el a nekik felajánlott munkát. „Nem támogatunk olyasvalakiket, akik visszaélnek az ország szociális rendszerével” – indokolta a változásokat Robert Fico kormányfő, aki a kormányülést követően sem felejtette el felhívni a figyelmet arra, hogy az állástalanok jelentős részét teszik ki az általános iskolai végzettséggel nem rendelkező romák. (sita, mi)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?