Kezdődik a könnyűzene európai seregszemléje

Groningen |

<p>Ma kezdődik a hollandiai városban a 31. Eurosonic fesztivál. A rendezvény elsősorban feltörekvő zenészeknek nyújt bemutatkozási lehetőséget, akik húszperces blokkokban igyekeznek meggyőzni a szakma mintegy 4000 képviselőjét.</p>

Magyarországot három, hazánkat pedig egy zenekar képviseli a rangos eseményen. A 2008-ban alakult pozsonyi The Ills stílusa a poszt-rock, a kísérleti rock, a shoegaze és a prog-rock sajátos keveréke, jobb híján az alternatív kategóriába sorolja őket a hazai szakma. Eddig négy albumuk jelent meg. Két showcase-koncertet is adnak Groningenben, nehezítő körülményként basszusgitárosuk nemrég egy temetői mécsesgyújtás alkalmával megsértette a kezét, ezért pár nap alatt „tökéletes helyettest” kellett találniuk.

A Miskolcon alakult Bohemian Betyars a Nagy-Szín-Pad! tehetségmutató verseny győzteseként kapott lehetőséget a Eurosonicon való bemutatkozásra. Ők a magyar folklórt vegyítik a punk elemeivel, vidámság és lendület jellemzi fellépéseiket, stílusuk a Gogol Bordello világával rokonítható. Ez a zsáner azonban Nyugat-Európában már lecsengőben van, ráadásul a srácok csak magyarul énekelnek, ezért az illetékesek – jó érzékkel – az említett tehetségmutató egy másik indulóját, a Fran Palermo zenekart is elviszik Hollandiába. Őket a magyar szavazók nem juttatták döntőbe, de a Eurosonicon talán ők kelthetik fel leginkább a nemzetközi szakma figyelmét. Zenéjük ugyanis izgalmas sűrítménye mindannak, ami ma előremutatónak számít. Rengeteg különböző stílusból (brit pop, garázsrock, mediterrán hangulatok, blues, folk stb.) állt össze egy olyan színes kaleidoszkóppá, amely folyamatosan formálódik, dalonként változik, mégis minden elemében kerek egész.

A harmadik magyar szereplő a Jónás Vera Experiment, amely tájainkon forradalmi zenekarnak számít, nyugatabbra azonban manapság sok hasonló – markáns dalszerző-énekes-nő köré épülő – produkció létezik, úgyhogy nehéz lesz kitűnnie.

Az európai könnyűzenei szakma fontos eseményének zárónapján, január 14-én hirdetnek győzteseket a kontinens zenei fesztiváljai között is, több kategóriában. Itt a trencséni Pohoda és a Sziget is érdekelt. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?