Megújult a galántai neogótikus kastély délkeleti tornya

Galánta |

<p>Az emeleten kialakított neogótikus stílusú helyiség a városi rendezvényeknek ad otthont.</p>

Felújították a galántai neogótikus kastély délkeleti tornyát. Az épület második emeletén neogótikus stílusú termet alakítottak ki. A beruházást a kulturális minisztérium támogatta.

Az Újítsuk fel a házunkat program keretében kapott támogatást a város az emlékmű tornyának felújítására. „A város a kastély délkeleti tornyában levő, második emeleti terem felújítására igényelt dotációt. A projekt sikeres volt, a kulturális minisztériumtól 12 ezer eurós támogatást kaptunk. Galánta önkormányzata közel kétezer euróval járult hozzá a munkálatokhoz” – írta a város honlapján Marcela Mazsárová projektmenedzser. A kastély délkeleti tornyában restaurátori vizsgálatot készítettek, ami a kastély eredeti állapotának feltárására irányult. A toronyban azonban csak egy helyiség van, amelyet teljes egészében neogótikus stílusban tudtak felújítani. „Megújult a mennyezet, a falakat a restaurátorok útmutatása alapján vakolták újra” – tette hozzá Mazsárová. A torony első emeletén is rekonstrukciós munkálatokat végeztek a szakemberek. Ezt a helyiséget a városvezetés megnyitná a nyilvánosság előtt. A látogatók csigalépcsőn juthatnának az emeletre. A felújított neogótikus terem a torony második emeletén különböző rendezvényeknek, kiállításoknak ad otthont.

A kastélyt 1633-ban építtette Esterházy Dániel és Esterházy Pál, 1736-ban barokk stílusban átépítették. Mai formáját 1860-ban, Esterházy Jánosnak köszönhetően kapta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?