Minden ünnepen zárva tartaná az üzleteket a kormány

Pozsony |

<p>Az összes állami ünnepre és a munkaszüneti napokra is kiterjeszteni készül az üzletek nyitva tartásának tilalmát a kormány - jelentette Ján Richter munka-, szociális és családügyi miniszter közlésére hivatkozva a <a href="http://hnonline.sk/slovensko/888614-vlada-predstavila-novinku-chysta-za…; target="_blank">Hospodárské Noviny</a>.</p>

A boltok nyitva tartásának tilalma Szlovákiában jelenleg az év négy napjára vonatkozik, az újév napjára, amely egyidejűleg az 1993-ban önállósodott Szlovák Köztársaság megalakulásának a napja, húsvét vasárnapra, illetve karácsonyra, konkrétan december 24-re déli 12 órától és 25-re az egész nap folyamán. A tervezet ezeknek a napoknak a számát bővítené ki az összes állami ünnepre és az úgynevezett munkaszüneti napokra, amelyekből együttvéve 15 van évente. Az üzletek kötelező zárva tartása néhány kiskereskedelmi egységre nem vonatkozik, ilyenek például a benzinkutak, a gyógyszertárak vagy az ajándék boltok.

A tervezett intézkedésről hétfőn tárgyalt a szaktárca a munkaadók és a munkavállalók szervezeteivel. Mivel ezek képviselői nem emeltek kifogást a kötelező zárva tartás kibővítésével szemben, annak bevezetésére várhatóan még az idén májusban sor kerül.

Az intézkedés tervezetről született megállapodást a szakszervezetek konföderációja (KOZ) hosszú távú ambíciójuk beteljesüléseként jellemezte. Arról a szlovákiai munkaadók központi szervezetének (RÚZ) alelnöke, Ľuboš Sirota azt mondta: az intézkedés közelebb viszi Szlovákiát a civilizált országokhoz. Ugyanakkor hozzátette: a vasárnapi nyitva tartás általános tilalmának ideje egyelőre nem jött el. Utóbbi bevezetését Szlovákiában egyebek mellett a katolikus egyház támogatja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?