2016-ban sem nőtt a csallóközi és a mátyusföldi városok lakossága

Dunaszerdahely |

<p>A tendencia alól csak Somorja és Szenc jelenthet kivételt, ahol a főváros közelsége javítja az arányt.</p>

Tovább öregszik a csallóközi és a mátyusföldi városok lakossága, a lélekszám egyre csökken. Csak Somorja kivétel, Szencen még nem összesítették a tavalyi adatokat.

A 2016-os év lakossági statisztikájából kiderül, hogy a legtöbb városban tavaly folytatódott az elvándorlás és a lakosság elöregedése. Évek óta jellemző, hogy a születések száma nem haladja meg a halálozás számát. Kevesebben jelentik be állandó lakhelyüket a városokba, mint ahány lakos elköltözik.

Dunaszerdahely nem gyarapodott

Tavaly 22 855 bejelentett lakos élt Dunaszerdahelyen, 2015-höz viszonyítva 72-vel csökkent a lakosok száma. Ezt támasztják alá a városi hivatal adatai is, amelyek szerint tavaly 171 gyerek született a Csallóköz központjában. Ezt jelentősen meghaladja az elhalálozások száma, 223-an távoztak az élők sorából. Összesen 534 új lakos jelentkezett be állandó lakhelyre a járási székhelyre, 554-en költöztek el. Dunaszerdahely lakosságának száma az évtized első felében növekvő tendenciát mutatott, tavaly azonban megfordult a mutató. Somorja tavaly tovább gyarapodott, jelenleg 13 394 bejegyzett lakos él a városban, melynek népességére nagy hatással van Pozsony közelsége is, de a beköltözöttek számáról nincsenek pontos információk. Sok lakos nem jelentkezik be állandó lakhelyre a hivatalban. A városi hivatal közlése szerint tavaly 389-en költöztek el a városból. A születési és elhalálozási arány is egyértelműen mutatja, hogy gyarapszik a lakosság: 2016-ban 156 újszülöttet jegyeztek be, és 118 lakos hunyt el. Nagymegyeren idén lassult a lakosság számának csökkenése. A jelenleg 8531 lakosú városban nincs nagy eltérés az elköltözők és a beköltözők száma, illetve az újszülöttek és az elhunytak aránya között sem, mégis negatív a mérleg. 2016-ban 76 gyerek született, 87 lakos hunyt el. 106 új lakos költözött Nagymegyerre, 138-an pedig elköltöztek a városból. Bős tavaly városi rangot kapott, a lakosokat azonban ez aligha motiválja. Az adatok alapján öregszik a legfiatalabb város népessége, tavaly 48 gyerek született és 65 lakos hunyt el. 78 új lakos jelentkezett be Bősre.

Diószegen több gyerek született

A Galántai járás városaiban nem változott a korábbi trend, Galánta és Diószeg lakosságának száma tovább csökkent. Jelenleg 14 950-en élnek a járási székhelyen, ahonnan évek óta elvándorolnak. Tavaly 285 új lakó költözött Galántára, 359-en viszont kijelentkeztek a lakossági nyilvántartásból. 119 gyerek született a városban, 139-en távoztak az élők sorából. Diószeg lakosságának száma megközelítette az 5500-at. Pozitívum, hogy jóval több gyerek született, mint 2015-ben. Tavaly 57 újszülött gyarapította a lakosságot. Az elhunytak száma alig haladja meg a születettekét, 59-en távoztak az élők sorából. Az elvándorlás azonban rontja a mérleget, a 88 elköltözött lakos helyére 78 új lakos érkezett. Edita Kyselová, a városi hivatal lakosság-nyilvántartási osztályának vezetője kiemelte, hogy tavaly több volt a házasságkötés és kevesebb a válás Diószegen.

Emmák, Annák, Ádámok

A Nagymegyeri és a Somorjai Városi Hivatal tájékoztatásából az is kiderül, mely nevek voltak a legkedveltebbek. Nagymegyeren a 76 újszülött között ugyanannyi volt a fiú, mint a lány. A lányok között a Kitti volt a legnépszerűbb, ezt az Anna, az Alíz és a Hanna követte. A legtöbb fiúnak a Tamás, a Dávid és a Zoltán nevet adták. Szokatlan nevekre is volt példa, a Reina, Zara, Selina, Milla, Imra és Malek is játszik majd a nagymegyeri játszótereken. Somorján az Emma, a Sofia, az Ádám és az Alex nyerte el legjobban a szülők tetszését, de Ayse-t is anyakönyveztek a Felső-Csallóközben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?