Új mobilalkalmazás segíti a vállalkozókat

Pozsony |

<p>A vállalkozói környezet romlása a harmadik Fico-kormány idején is folytatódik, a legtöbben továbbra is a kiszámíthatatlan jogi környezetet és a folyamatosan változó jogszabályokat tartják a fő problémának.&nbsp;</p>

A fiatal vállalkozók szakmai szervezete egy olyan megoldással rukkolt elő, amely jelentős mértékben megkönnyítheti a vállalkozók életét. A Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) 2001-től méri fel rendszeresen a vállalkozói környezet alakulását, bevezetve az ezt mérő indexet. A jobboldali Dzurinda-kormányok idején ez a 2001-es 100 pontról 2006-ra 126 pontra nőtt. Robert Fico 2006-os baloldali hatalomátvétele óta azonban folyamatos a zuhanás. Az index az idei harmadik negyedévben 52,7 pontra esett vissza, ami Peter Kremský, a PAS ügyvezető igazgatója szerint az elmúlt három év legrosszabb eredménye. A vállalkozói környezet romlása több tényezőre vezethető vissza, ezek közül az egyik leggyakrabban emlegetett azonban a jogi környezet kiszámíthatatlansága. „Szlovákiában szinte folyamatosan változnak a vállalkozókat érintő jogszabályok. Csak a vállalkozások számára legfontosabb tíz törvény idén 40-szer módosult, vagyis átlagosan tíznaponta változik valami. Ha egy vállalkozó száz százalékban szeretne megfelelni a törvényi előírásoknak, a jogszabályok elsajátítására több időt kellene fordítania, mint magára a vállalkozására” – figyelmeztet Ján Solík, a Fiatal Szlovákiai Vállalkozók Szövetségének (ZMPS) elnöke. A fiatal vállalkozókat tömörítő szakmai szervezet épp ezért most egy olyan újdonsággal rukkolt elő, amely legalább részben megkönnyítheti nem csupán a kezdő, de a már befutott vállalkozók életét is. A ZMPS által kifejlesztett BiznisInfo okostelefon-alkalmazásnak köszönhetően a vállalkozók időben tájékozódhatnak az őket érintő legfontosabb változásokról. Megadhatják, hogy számukra mely jogszabályok a legfontosabbak, ezt követően pedig hozzájuthatnak az ezzel kapcsolatos legfontosabb információkhoz. A kommunikáció azonban nem egyirányú. „A vállalkozók az alkalmazásnak köszönhetően elmondhatják a véleményüket is az adott változásokkal kapcsolatban. Az őket tömörítő szakmai szervezetek így hatékonyabban képviselhetik majd az érdekeiket” – mondta Solík. Az oktatásügyi tárca által finanszírozott okostelefon-alkalmazást a Fiatal Szlovákiai Vállalkozók Szövetségének a honlapjáról (zmps.sk) bárki ingyenesen letöltheti.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?