Szíria nagy részén elhallgattak a fegyverek

Damaszkusz |

<p>Szíria nagy részén elhallgattak a fegyverek azóta, hogy pénteken nulla órától életbe lépett a konfliktusban ellentétes oldalon álló Oroszország és Törökország közvetítésével létrejött általános tűzszünet. Bár éjjel érkeztek jelentések néhány elszigetelt összecsapásról, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) egyelőre nem tud civil halálos áldozatokról.</p>

A londoni székhelyű és Szíriában kiterjedt aktivistahálózattal bíró OSDH beszámolója szerint az ország középső részén fekvő Hama tartományban, valamint a főváros, Damaszkusz közelében a felkelők és a katonák között kisebb harcok bontakoztak ki. Egy ellenzéki aktivista úgy tudja, hogy egy felkelő megsebesült.

Rámi Abder-Rahmán, a szervezet igazgatója az AFP francia hírügynökségnek pénteken azt mondta, hogy a tűzszünetet komolyabban egyik fél sem sértette meg, és a fegyvernyugvás életbe lépése óta egyetlen civil halálos áldozatot sem jegyeztek fel.

A főbb szíriai felkelőcsoportok által jóváhagyott, de a terrorszervezetekre, köztük az Iszlám Államra  (IÁ) és a kurd Népvédelmi Egységekre (YPG) nem vonatkozó tűzszünetről szóló egyeztetésekben az Egyesült Államok nem vett részt, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter viszont azt mondta: Washington csatlakozhat a békefolyamathoz, miután január 20-án hivatalba lép Donald Trump megválasztott elnök. 

Amennyiben a mostani fegyvernyugvás tartósnak bizonyul, megkezdődnek a kazah fővárosban, Asztanában a szíriai polgárháború lezárását célzó béketárgyalások, amelyek az ENSZ égisze alatt februárban Genfben tartandó megbeszéléseket egészítenék ki. Nurszultan Nazarbajev kazah elnök pénteken el is rendelte a Szíria-konferencia előkészítését.

A korábban Moszkva és Washington közreműködésével tető alá hozott, februárban, illetve szeptemberben életbe lépett tűzszünetek heteken belül összeomlottak. Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint a mostani fegyvernyugvás viszont "történelmi lehetőség" a szíriai háború lezárására.

Az Oroszországhoz hasonlóan Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogató Irán külügyminisztere pénteken "jelentős sikernek" nevezte a tűzszünetet. Mohamed Dzsavád Zaríf az egyik közösségi oldalon azt írta, hogy a következőkben erre a fegyvernyugvásra építve kell gyökerestül kiirtani a "szélsőséges terrort". Az Irna hivatalos iráni hírügynökség szerint a tárcavezető előzőleg telefonon beszélt Lavrovval.

A 2011-ben erőszakkal elfojtott békés tüntetésekkel kezdődő, majd polgárháborúba torkollott, Aszad-ellenes szíriai népfelkelés több mint 300 ezer halálos áldozatot követelt és több mint 11 millió embert kényszerített otthona elhagyására.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?